Előfizetői tartalom

Jön az MNB idei utolsó dobása, sok kérdésre várjuk a választ

Kedden idén utoljára ül össze a Monetáris Tanács, mely valószínűleg nem változtat majd a kamatkondíciókon. Ennek ellenére egy sor kérdésre várjuk a választ a jegybanktól, vagyis azt semmiképp sem lehet mondani, hogy unalmas lenne az utolsó 2022-es kamatdöntés. A döntés és a kommunikáció akár a forint árfolyamára is hatással lehet a következő napokban.

Még egy utolsó ülés karácsony előtt

Idén utoljára ül össze a Monetáris Tanács, hogy a kamatkondíciókról határozzon. Ugyanakkor komoly meglepetést okozna, ha változásról döntene a jegybank, nagyon nagy eséllyel marad a 13 százalékos alapkamat, valamint a kamatfolyosó két széle 12,5, illetve 25%-on. Ezek jelentősége persze továbbra is korlátozott, hiszen a 18%-os irányadó kamatról október közepe óta naponta döntenek. Elvileg semmi nem szól a változtatás mellett még úgy sem, hogy az uniós forrásokkal kapcsolatban pozitív hírek érkeztek, és a forint is erősödött.

A Portfolio által megkérdezett elemzők mindegyike változatlan monetáris kondíciókra számít a keddi ülés után is. Korábban az MNB több tényezőhöz kötötte az óvatos kamatvágások elkezdését, az eddigi kedvező fejlemények valószínűleg kevesek lesznek ahhoz, hogy ez meg is történjen már most, legfeljebb a retorika változhat kicsit.

A jegybank lényegében hat fontos feltételhez kötötte, hogy elinduljon a monetáris politikai fordulat. Ebből bár egyes esetekben már látni némi pozitív változást, ezeket azonban egyelőre aligha nevezhetjük a pénzpiacokon tartós, trendszerű változást hozó eseményeknek – emelte ki Virovácz Péter. A hat tényezőben egyelőre inkább felemás az elmozdulás novemberhez képest, a forint ugyan erősödött, de az uniós megállapodással kapcsolatban maradtak kockázatok, egyelőre senki nem tudja megmondani, mikor és milyen feltételek esetén hívhatunk le pénzt. A nemzetközi monetáris politikát is kettősség jellemzi, hiszen miközben a Fed már inkább lassít, az EKB még nem érzi elérkezettnek az időt ehhez.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés