Előfizetői tartalom

Kényszermunkára ítélnék az orvosokat: mi lesz ebből?

Csiki Gergely
Egy új kormányzati terv szerint az orvosok engedélyének megújításához már nem lesz elegendő a magánellátásban történő praktizálás, havi 20 órát kellene dolgozni az állami rendszerben. A tervezet hivatalos indoklásában egy szó sincs arról, hogy valójában miért is van szükség erre az első ránézésre éles beavatkozásra. Szakértőket kérdeztünk arról, hogy mi állhat a háttérben, és hogy milyen hatásokat válthat ki a tervek szerint január elsején már életbe is lépő módosítás.

Miről is van szó?

A Belügyminisztérium társadalmi egyeztetést célzó oldalára december 16-án került fel több jogszabálytervezet, amelyek egyike az egészségügyben dolgozó szakembereket közvetlenül is érinti. A társadalmi egyeztetésre december 24-ig adott időt a tárca, és a jogszabály már január elsején hatályba is lépne. Vagyis nagyon úgy tűnik, hogy a kormánynak - nem részletezett oknál fogva - nagyon sietős a módosítás, ami egyes - név nélkül nyilatkozó - szakértők szerint egyfajta kényszermunkának is tekinthető az orvosok esetében.

A hat oldalas dokumentum egyik lényeges pontja azt mondja ki ugyanis, hogy:

„10/A. § (1) Az orvos, illetve egészségügyi felsőfokú szakirányú szakmai képzés során szerzett szakorvosi képzettséggel rendelkező továbbképzésre kötelezettnek a 8. § (1) bekezdés szerinti gyakorlati továbbképzés teljesítésének igazolásához havonta 20 óra gyakorlati időt kell az Országos Kórházi Főigazgatóság (a továbbiakban: OKFŐ) honlapján feltüntetett, a továbbképzéshez szükséges szakmai és technikai feltételek biztosítására alkalmas közfinanszírozott egészségügyi szolgáltatók közül annál az egészségügyi szolgáltatónál letöltenie a szakképesítése (szakképesítései) szerinti szakterületnek megfelelő munkakörben, amellyel a továbbképzésre kötelezett a gyakorlat teljesítéséről megállapodott.

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái