Előfizetői tartalom

Így spórolhat eurómilliárdokat Magyarország

Az uniós megújulóenergia-cél 45 százalékra emelésével és teljesítésével meg lehetne felezni az EU 2030-ast gázimportigényét a 40 százalékos cél eléréséhez képest. Bár a célszám a tagállamokra nézve nem kötelező, a magasabb közös cél teljesítése a jelenleg 21 százalékos céllal rendelkező Magyarország gázfüggőségének drámai mértékű csökkenését is maga után vonná, több milliárd eurós megtakarítást hozva a gázköltségekben - áll egy új elemzésben. Az Unió az utóbbi időszakban fokozta a nap- és szélerőmű-telepítés tempóját, és van esély a magasabb arány elérésére is, de az állam-, illetve kormányfőket tömörítő Európai Tanács az Európai Bizottság és Európai Parlament által javasolt "legalább" 45 százalékos cél helyett a minimum 40 százalékos arányt támogatta.

Jelentős megtakarítás

Míg az új, a Tanács által december 19-én megerősített 40 százalékos 2030-as uniós megújuló-célszám teljesítése esetén 236 milliárd köbméterre csökkenne az Európai Unió gázimport-igénye a 2021-es 337,5 milliárd köbméterről, addig a 45 százalékos cél elérése esetén az EU-nak mindössze 118 milliárd köbméter földgázt kellene külső forrásokból bevonnia. Az EMBER nevű think tank becslése szerint

az alacsonyabb gázimport mintegy 200 milliárd euróval kisebb kiadást jelentene az EU-nak 2025 és 2030 között,

és csak 2030-ban 43 milliárd euró lenne megtakarítható az energiaszámlán - áll az elemzésben, amely ugyanakkor a szükséges plusz megújulós beruházási költségigényt nem jelöli meg.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés