Előfizetői tartalom

Gáz van, babám!

Részben a szokatlanul enyhe téli időjárásnak köszönhetően masszív esésben van a gázár a korábbi csúcsokhoz képest, ami Magyarország számára is megkönnyebbülést jelent. Nem is akármekkora megkönnyebülést, hiszen nagyjából 8 milliárd eurót spórolt a magyar kormánynak a meleg. Ha ezt perspektívába akarjuk helyezni, a visszatartott EU-s pénzek teljes összege, amit évek alatt kapnánk meg, 6,3 milliárd euró - tehát ennél nagyobb összeget sikerülne megtakarítani négy hét alatt, ha az árak itt maradnak, vagy ha a holland gáztőzsdén egyszerű fedezeti ügylettel ezen árakon lefedezzük, ha úgy tetszik, rögzítjük az idei évi árainkat az idei évi fogyasztásunk egy részére, vagy egészére vonatkozóan.

Miközben még mindenki az energiaválság miatti sokk hatása alatt áll, a gáz ára szép csendben gyakorlatilag összeomlott. Az irányadó holland gáztőzsdén a gáz egyhavi ára az augusztusi 300 euró feletti csúcsszintjéről jelen cikk írásakor 68 euróra esett. A helyzet így az, hogy a gáz ára a háború kitörése előtti szint alá esett be, hiszen tavaly január elején 88-96...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái