Előfizetői tartalom

Energiaválságban a turizmus - Segít a kormány támogatása?

Energetikai támogatást nyúlt az állam a turizmus-vendéglátásban, ami a szektorban dolgozó szakértők szerint komoly segítséget jelenthet. A problémákat azonban mindez nem oldja meg, hiszen az elszálló energiaárak mellett a beszerzési árak is sújtják a szektort.

A turisztikai mikro-, kis- és középvállalkozások 2023. január és március közötti számlával igazolható földgáz, villamosenergia, illetve távhő havi átlagáruk előző évi, azonos időszakához mért növekményének fedezésére igényelhetnek, maximum 50 százalék mértékű vissza nem térítendő közvetlen támogatást. Lefordítva, az energiaköltségtöbblet felét vállalhatja át az állam. A segítség az energiaszámlák egy részének fedezésére is fordítható, vagy energiahatékonysági beruházáshoz felvett hitel önerő-támogatásával kombinálva is igényelhető.

Az állami segítséget akkor lehet igénybe venni, ha energetikai korszerűsítésre is költ a vendéglátással foglalkozó cég. Az állami programban való részvétel egyik fontos feltétele, hogy a támogatott mikro-, kis- és középvállalkozások energiahatékonysági beruházást hajtsanak végre legkésőbb 2024 végéig. Fontos kritérium, hogy 2023. harmadik negyedévének végére, tehát az ősz befejeztével a vállalkozásban foglalkoztatottak létszáma legfeljebb 10 százalékkal csökkenhet a 2022-es év azonos időszakához képest.

„A pontos részleteket még nem ismerjük, de a vendéglátó szektornak jelen helyzetben minden segítségre szüksége van. A támogatás a megnövekedett energiaköltségek csökkentéséhez jelentősen hozzájárulhat, ám sok múlik az étterem-tulajdonok kockázatvállalásán is, mert az első negyedévre szóló támogatásért egy kiszámíthatatlan piacon kell megtartani dolgozóikat 2023 ősz végéig” – nyilatkozta a Portfolio megkeresésére Semsei Rudolf, a VakVarjú Étteremcsalád tulajdonos-ügyvezetője. Arról is beszélt, hogy egyelőre az sem látható előre, hogy a vendégek miként reagálnak majd a válság miatt szükséges további áremelésekre.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés