Előfizetői tartalom

Hatalmasat lehetett bukni a magyar állampapírokkal, mégis megrohanták a külföldi befektetők a piacot

Több mint tíz éve nem látott hozamemelkedés ment végbe 2022-ben a magyar állampapírok piacán, ami a gyakorlatban tetemes veszteséget jelentett a befektetőknek. Ennek ellenére az év végére történelmi csúcsra emelkedett a külföldi befektetők magyar állampapír-állománya, vagyis egyáltalán nem maradnak távol a piactól, épp ellenkezőleg. Ez egyrészt azt jelentheti, hogy a devizás papírokat vásárolták nagyobb mértékben a forintkötvényekkel szemben, másrészt már a várakozások is hajthatják a tőkebeáramlást.

Rég láttunk ekkora bukást a magyar piacon Egyértelműen a hozamemelkedés éve volt 2022, nem csak a magyar piacon, hanem globálisan is, hiszen az infláció elleni küzdelem jegyében a jegybankok intenzív kamatemelésekbe kezdtek, ami az állampapírok hozamát jelentősen emelte. Ez pedig több piacon is évtizedes csúcsokat hozott, itthon például a tízéves kötvények referenciahozama...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés