pénzügyminisztérium épület józsef nádor tér
Gazdaság

2022-ben elszállt a költségvetés hiánya

Csiki Gergely
Az év utolsó hónapjában ismét rendesen kilyukadt a költségvetés: csak decemberben 1287 milliárd forintos mínuszt termelt a büdzsé. Így az egész éves pénzforgalmi hiány 4753 milliárd forint lett, ami jelentősen meghaladja az eredeti előirányzatot. Ez a hiányelszállás úgy jött össze, hogy év közben a kormány végrehajtott egy jelentős költségvetési kiigazítást, benne a különadók emelésével.

Brutális decemberi adat

A Pénzügyminisztérium előzetes gyorstájékoztatása szerint decemberben 1287 milliárd forintos mínusz jött össze az államháztartás - önkormányzatok nélkül, pénzforgalmi szemléletben számolt - központi alrendszerében. A korábbi évekkel összevetve ez egészen kimagasló havi decemberi adat, igaz az elmúlt 2 évben volt már hasonló mértékű decemberi deficitre példa.

hiany 2022 penzforgalmi

Ennyire szállt el 2022-ben a hiány

Az éves hiány 4753,4 milliárd forint volt 2022-ben. Ez az eredeti törvényi 3152 milliárd forintos éves pénzforgalmi hiányelőirányzatot 50,8%-kal haladja meg, ilyen felülteljesítésre ritkán látunk példát. Nyilván a tavalyi év második felében megjelent minisztériumi előrejelzésekhez képest ez a magas éves hiányadat nem teljesen meglepő. Egyrészt a tavaly szeptember végén nyilvánosságra hozott EDP jelentésben a kormány már azzal számolt, hogy az egész éves pénzforgalmi deficit 2022-ben 4350 milliárd forint lehet (vagyis már tavaly ősszel jócskán megemelte a 3152 milliárd forintos deficitelőrejelzését), majd ezt a prognózisát módosította tovább felfelé tavaly december végén, amikor megjelent a makrogazdasági prognózisa, ebben már 4652 milliárd forintos mínuszt jelzett előre az egész éves hiányadatra. Viszont sokat mondó, hogy az év utolsó napjaiban készített pénzügyminisztériumi előrejelzést is mérsékelten, de meghaladta a végleges pénzforgalmi éves hiányadat, ami arra utal, hogy a kormány az év utolsó szakaszában is inkább költekező kedvében volt, vagy költekezésre kényszerült (elsősorban az energiaszámla miatt vezérelt kiadások emelkedése miatt).

A Pénzügyminisztérium azt is részletezi, hogy a központi alrendszeren belül a központi költségvetés 4611,5 milliárd forintos hiányt, az elkülönített állami pénzalapok 263,9 milliárd forintos többletet, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 405,8 milliárd forintos hiányt mutattak.

2022es hiany teljesules

A hatalmas kiigazítás mellett is elszállt a hiány

A tárca a részletes bevételi és kiadási adatokat 2022-re vonatkozóan két hét múlva teszi közzé. Azokból lehet majd alaposabb következtetéseket levonni, de előzetesen már most ezeket a megállapításokat tehetjük:

  • Az jól látható, hogy a költségvetési hiány éven belüli lefutása az év végéhez közeledve belesimult a korábbi néhány rendkívüli év trendjébe. Vagyis a Covid-járvánnyal és válsággal terhelt 2020-as évhez, valamint a 2021-ben - részben - kiköltekező költségvetéshez hasonló lett az idei deficitlefutás, ami nem teljesen meglepő, hiszen a 2022-es év is rendkívüli évnek tekinthető a szomszédban zajló háború és az annak nyomán kibontakozó energiakrízis következményei miatt. Azzal azonban érdemes tisztában lenni, hogy ezen külső okok mellett belső okok is magyarázzák a tavalyi deficit elszállását.
  • Egyrészt rendkívül megdobta a kiadásokat a magasabb infláció (ennek persze voltak hazai - lásd gyengébb árfolyam, adóemelések, árstopok hatásai, lakossági keresletösztönzés a választások előtt - és nemzetközi okai is), ami összességében negatív hatást fejtett ki a költségvetés tavalyi egyenlegére nézve, mert az energiaárak által vezérelt infláció jelentkezett, ami a rezsicsökkentés miatt rendesen felborította az állami költségvetést.
  • Alapvetően a kiadási oldalt a magasabb energiaárak terhelték meg, a rezsicsökkentés fenntartása (több ezer milliárd forintnyi plusz állami költség), valamint az év végén elindított vállalatmentő programok előre nem tervezett kiadásoknak tekinthetőek.
  • Emellett a magas infláció miatt nagyobb összegben teljesültek a tervezettnél minden bizonnyal a nyugdíjkiadások és a kamatkiadások is. A minisztérium itt annyit részletez, hogy a nyugellátásokra 2022-ben a kormány 4791,5 milliárd forintot fordított. Az egész éves előirányzat a nyugellátásokra 4162 milliárd forint volt, vagyis itt egy 630 milliárd forintos túlszaladás történt a magasabb inflációs korrekció miatt. (A gyógyító-megelőző egészségügyi kiadásokat említi meg még a tárca, ezek 2203 milliárd forint értékben teljesültek, ehhez képest az éves terv 2122 milliárd forint volt.)
  • Mindezen fenti tényezők mellett azt sem szabad elfelejteni, hogy az év első felében a kormány komoly mértékben tett is a hiány rontása érdekében, amikor a tavaszi parlamenti választások előtt rendkívüli mértékben kiköltekezett (szja-visszatérítés, 13. havi nyugdíj előrehozása, fegyverpénz, egyéb állami béremelések, stb), és a lakosság számára valóságos pénzpumpát valósított meg.
  • Az éves hiánylefutás és végső éves deficitadat alapján az is kijelenthető, hogy az októberre elrendelt kifizetési stop valójában csak technikai hatást volt képes kifejteni a költségvetés egyenlegére, ami nem meglepő: októberben ugyanis egyszerűen csak annyi történt, hogy a kormány elhalasztotta a kiadásokat, és azok később novemberben és decemberben visszapótlódtak.

A másik fontos olvasata az összességében tavaly elszálló deficitadatnak, hogy - a mostani információk alapján úgy tűnik, hogy - a fentebb részletezett okok miatt elszálló kiadások részbeni kompenzálásához

nagyon nagy szükség volt a magasabb infláció miatt hatalmas összegben túlteljesülő fogyasztási adók (áfa) bevételeire (valamint más bevételemelkedésre), valamint a nyár elején bejelentett több ezer milliárd forintos költségvetési kiigazító csomagra, többek között a beruházások elhalasztására és a különadó-emelésekre, extraprofitadók bevezetésére.

Mindezeket a folyamatokat jól szemlélteti az alábbi ábra, miszerint a 2022 elején újra meginduló egyenlegromlást a kormány meg tudta fordítani, de még így is rendkívül magas szinten stabilizálódott a költségvetés 12 havi gördülő hiánya.

A Pénzügyminisztérium mostan közleményének érdekessége, hogy a terveket jelentősen meghaladó pénzforgalmi hiányadat ellenére a kormány továbbra is azzal számol, hogy 2022-ben az eredményszemléletű hiány a GDP 4,9%-a volt, a különleges földgázkészlet-vásárlást figyelembe véve pedig 6,1%. Ennek fényében kíváncsian várják sokan a március végén, április elején megjelenő 2022-es egész éves kormányzati szektor adatokat, hogy az megerősíti-e a kormány mostani feltételezését az uniós (eredményszemléletű ESA módszertan szerinti) egyenleg tekintetében.

"2022-ben az államháztartás uniós módszertan szerinti hiánya várhatóan a tervezetteknek megfelelően, a GDP 4,9%-án alakult, a különleges földgázkészlet-felhalmozást is számítva pedig a hiány 6,1%-on teljesülhetett. Az államadósság a vártnál erőteljesebben csökkenhetett, a bruttó hazai termékhez viszonyított aránya 73,5%-ra javult a 2021. évi 76,8%-ról. A kormány 2023-ban is folytatja az egyensúlyi mutatók javítását; az idei évre tovább csökkenő államadóssággal és 3,9%-os hiánnyal számolunk" - zárja rövid közleményét a Pénzügyminisztérium.

Címlapkép forrása: PM

dunaferr
bull bear
bankjegy forint
törökország
ezust_nemesfem
Tematikus PR cikk
2023. március 21.
Agrárium 2023
2023. március 8.
Biztosítás 2023
2023. március 30.
Építőipar 2023
2023. április 25.
Sustainable Tech 2023
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Senior Privát Bankár (Miskolc)

Senior Privát Bankár (Miskolc)
Díjmentes online előadás
Megmutatjuk hogyan tudsz kezdőként a forinttal kereskedni.
Díjmentes online előadás
Mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát?
Ez is érdekelhet
szergej lavrov