Előfizetői tartalom

Micsoda? – Csökkent a lakossági gázár és ez húzta le az inflációt?

Weinhardt Attila
A háztartási energia ára 6%-kal mérséklődött tavaly decemberben havi alapon, ezen belül a vezetékes gázért 11,8%-kal kevesebbet kellett fizetni – közölte ma reggel az inflációs adatok kapcsán a KSH. Mindez első ránézésre azért furcsa, mert a rezsiszabályok nem változtak december során, tehát nem lett olcsóbb a gáz ára, mégis csökkenést mért a statisztikai hivatal, ami picit lejjebb húzta a teljes inflációs mutató. Bemutatjuk röviden, hogy mi ennek a háttere és közben pár igencsak látványos ábrát is közlünk.

A ma közzétett decemberi inflációs adatok kapcsán a fent már jelzett, elsőre meglepő adatot is közölte a KSH, noha a lakossági rezsiszabályok tavaly augusztus óta változatlanok (sőt idén április végéig azok is maradnak), így az átlagfogyasztásig köbméterenként 101 forintot fizetnek a háztartások a KSH adatai szerint, az afeletti részre pedig 752,5 forint a tarifa. Ehhez...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái