Előfizetői tartalom

2022: az év, amikor luxus lett a zsíros kenyér

Évtizedek óta nem látott áremelkedés sújtotta a magyar háztartásokat 2022-ben, decemberre az infláció megközelítette a 25%-ot, amire 1996 óta nem volt példa. Az egyes termékek esetében a száz százalék feletti áremelkedés sem volt ritka, árcsökkenésre viszont alig volt példa. Egy hónap alatt az üzemanyagok drágultak a legjobban az árstop eltörlése miatt, de a zöldségek és más élelmiszerek esetében is volt példa 10 százalék feletti emelkedésre.

Rég láttunk ilyen árrobbanást

Decemberben 24,5%-kal emelkedtek az árak, hasonlóra 1996 óta nem volt példa. Éves átlagban 2022-ben 14,5%-os volt a fogyasztói árak emelkedése, ami 1997 óta a legmagasabb volt. A decemberi emelkedés borítékolható volt, hiszen a kormány eltörölte az üzemanyagok árstopját, ami önmagában nagyjából két százalékpontos ugrást jelent.

Az már hónapok óta megfigyelhető, hogy legnagyobb mértékben a háztartási energia és az élelmiszerek ára emelkedik. Előbbi oka a rezsicsökkentés módosítása, ami szeptembertől jelent meg a háztartások számláiban. Az élelmiszerek árát részben a globális piaci körülmények okozzák, de vannak magyar sajátosságok, mint például a forint tavalyi gyengülése vagy az árstopok miatti kiskereskedelmi veszteség porlasztása más termékekre.

A globálisan magas inflációs környezetre rátett még egy lapáttal a kormány keresletélénkítése a tavalyi választások előtt, ami szintén magyar sajátosság az inflációban. Jórészt ezeknek a hazai hatásoknak az eredménye, hogy már novemberben Európa legmagasabb inflációját mérték Magyarországon.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés