liberty acélipar acélgyár vasmű
Gazdaság

Három hónapra biztosan megmenekült a Dunaferr

Portfolio
A Dunaferr iránt rendkívül aktív érdeklődést mutató Liberty Steel három hónapos - feltehetőleg bérgyártásra vonatkozó - megbízási szerződést kötött a dunaújvárosi vasmű felszámolásával megbízott vagyonfelügyelővel - tudta meg az iparági hírekre szakosodott Argus Media.

A korábban is már jól informáltságáról ismert szakportál szerint ezzel az átmenetinek tűnő megoldással a brit tulajdonú acélipari óriás legalább 3 hónapra biztosítaná a Dunaferr további működését, amely egyébként jelenleg felszámolás alatt van.

A lap megkeresésére egyik érintett fél sem válaszolt.

A portál szerint a Liberty küldöttsége a hónap elején látogatást tett Dunaújvárosban is, ahol aláírták az ideiglenes üzemeltetési szerződést. Ugyanekkor pedig Budapesten tárgyaltak a magyar kormány szereplőivel. A Portfolio információit megerősítve arról is ír a szakportál, hogy a Liberty már be is jegyezte magyarországi cégét Liberty Central Europe néven.

Erről részletesen itt írtunk:

Az Argus Media cikke arra is emlékeztet, hogy decemberben a Liberty Steel volt az, amely életmentő szenet szállított Lengyelországból Magyarországra, hogy működőképes maradjon a dunaújvárosi kokszoló.

Azt is felidézik, hogy a magyar kormány decemberben az ukrán hátterű Metinvest acélgyártó csoporttól is megkeresést kapott, miszerint ők is érdeklődnek a vasmű iránt.

Az elmúlt hetek előzményei fényében a most kiszivárgott információ nem meglepő. Fazekas Attila felszámoló és egyben ideiglenes vagyonfelügyelő december végén már arról beszélt, hogy a szakmai befektetővel történő tartós megállapodásig bérmunkában, vagy bérbe adással kívánja biztosítani az üzemeltetést, így biztosítva a kokszoló és a folyékony fázis berendezéseinek üzemben tartását, megóvását. És az sem váratlan fejlemény, hogy ezt az átmeneti (néhány hónapig szóló) időszakot a bérmunkával a Liberty segítségével oldja meg a felszámoló: az elmúlt években felvásárlásaival aktív brit acélipari óriás december közepén már komoly gesztust tett azzal, hogy életmentő szénszállítmányt küldött a dunai vasműbe (ezzel elkerülhető volt az azonnali leállás és a rövid távon bekövetkező katasztrófa), és tavaly év végi információink szerint a Liberty az, amely konkrét elképzelésekkel rendelkezik a dunaújvárosi gyár hosszú távú működtetése tekintetében. Vagyis eddig már rendelkeztünk konkrét információkkal a rövid és hosszú távú működés/megmentés kapcsán, viszont a közép távú átmeneti terveket eddig nem ismertük. Az Argus Media most megjelent cikke ezt az űrt töltötte ki, és adott megerősítést arra vonatkozóan, hogy a gyár folytonos működése biztosított, még a felszámolási eljárás alatt is. Ez pedig nagyon fontos üzenet mind a munkavállalók számára, mind az egész térség számára.

Címlapképünk illusztráció: Egy alkalmazott a Liberty Steel üzem felé néz a városba vezető hídról a romániai Galatiban 2019. december 3-án. Forrása: Ioana Epure/Bloomberg via Getty Images

bull bear
szergej lavrov
bét
charles michel
bankjegy forint
Gyár
repülőgép
Tematikus PR cikk
2023. március 21.
Agrárium 2023
2023. március 8.
Biztosítás 2023
2023. március 30.
Építőipar 2023
2023. április 25.
Sustainable Tech 2023
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Senior Privát Bankár (Miskolc)

Senior Privát Bankár (Miskolc)
Díjmentes online előadás
Megmutatjuk hogyan tudsz kezdőként a forinttal kereskedni.
Díjmentes online előadás
Mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát?
Ez is érdekelhet
szergej lavrov