Előfizetői tartalom

Brüsszel bekeményít a zöldítéssel trükköző multiknak

Az Európai Bizottság új szabályozást dolgoz ki, mely értelmében az uniós tagállamok feladata lesz, hogy "visszatartó erejű" szankciókat szabjanak ki azokra a vállalatokra, amelyek megalapozatlan környezetvédelmi állításokat tesznek termékeikről. Büntetés járhat a bio, zöld és öko megnevezésekért, ha azok mögött nincs valódi környezetbarát gyártási technológia. Magyarországon is jelentős szigor jöhet.

Az Európai Bizottság a következő hetekben mutathatja be azt az új jogszabályt, amely a greenwashing jelenség ellen lépne fel. A javaslat célja, hogy a fogyasztók tájékozottabb döntéseket hozhassanak a megvásárolt termékekkel kapcsolatban, a gyártók pedig ne állíthassák azt termékeikről, hogy azok környezetbarátak, zöldek, vagy bio minősítésnek megfelelőek, ha valójában szennyező megoldásokkal gyártják őket.

Brüsszel előzetes vizsgálatai alapján a termékekkel kapcsolatos környezetvédelmi állítások közel 40 százaléka valótlan.

"A fogyasztók nem rendelkeznek megbízható információkkal a termékek fenntarthatóságáról, és olyan félrevezető kereskedelmi gyakorlatokkal szembesülnek, mint a zöld mosás vagy a környezetvédelmi címkék átláthatóságának és hitelességének hiánya" - írja az uniós végrehajtó testület a törvénytervezet preambulumában, amelyet az Euractiv szerzett meg a nyilvános közzététel előtt.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés