benzin
Gazdaság

Kiderült, mennyit bukott az állam a jövedéki adó csökkentésén

Szász Péter
Az üzemanyagok jövedéki adójának tavaly év eleji csökkenése meglátszik a költségvetési bevételi adatokon, az államháztartás 2022-BEN közel 100 milliárdos összeget bukott 2021-hez képest. Pedig az üzemanyagok bőven fogytak az elmúlt éveben sőt még decemberben sem látszott az áremelkedés hatása a vásárlási kedven: több benzin és gázolaj után fizették meg az adót, mint egy évvel korábban.

A magyar állam 86,8 milliárd forinttal kevesebbet szedett be az üzemanyagok jövedéki adójából tavaly, mint 2021-ben. Bár a forgalom nőtt a hatósági ár következményeképpen, a fix adónemet a kormány két lépésben jelentősen csökkentette még az év elején: a benzin adója literenként 120 forintról először 115-re majd 95-re csökkent, a gázolaj esetében az eredeti 110,35 forintból 105,35, majd 85,35 forint lett.

A korábbi szint az év végéhez közeledve tért vissza, amikor a kormány eltörölte az árstopot is.

A csökkenés 12,1 százalékos az egy évvel korábbihoz képest: akkor 715,5, tavaly pedig 628,7 milliárd forintot szedett be az állam ebből az adónemből. Ez persze nem az egyetlen adóbevétel az üzemanyagon, ott van még a 27 százalékos áfa, illetve a készletezési díj, de utóbbi csak pár forint minden egyes liter üzemanyagon. Utóbbi egyébként januárban emelkedett 4-4 forintra.

Decemberre még nem állnak rendelkezésre fogyasztási adatok, de azt már közölte a NAV, hogy mennyi üzemanyag került szabadforgalomba, vagyis mennyi után fizették meg a jövedéki adót.

Ez több szempontból is fontos adat:

  • egyrészt ebben nem csak a benzinkutak fogyasztása van benne, hanem azon fuvarozócégek vagy mezőgazdasági vállalatoké is, amelyek például közvetlenül a Mol-tól vásárolnak
  • másrészt jól jelzi a jövőbeli folyamatokat, hiszen azt az üzemanyag, amely szabadforgalomba kerül, előbb-utóbb valahol felhasználják.

December nagy részében már nem élt a hatósági ár, ennek ellenére több benzin és gázolaj után fizették meg az adót, mint egy évvel korábban. Mivel ez igen hektikusan változik érdemes 12 hónapos gördülőösszeggel számolni. Ebből kiderül, hogy az

  • éves benzinfogyasztás 2,08 milliárd liter,
  • a gázolaj pedig 4,89 milliárd liter körül mozog.

Persze egy hónapból még nem lehet messzemenő következtetéseket levonni, hosszabb távon beindulhat az alkalmazkodás a magasabb árakhoz. Ha a kisereskedelem csökken, mert az infláció már megakasztja a keresletet, akkor szinte biztos, hogy a gázolajfogyasztás mérséklődik majd. Ha pedig az emberek alternatív közlekedési módokra váltanak, akkor az meglátszik majd a benzinstatisztikákban.

Címplakép: Getty Images

Teherán azeri nagykövetség
Kína nyúl
orosz útlevél stock
Tematikus PR cikk
2023. március 21.
Agrárium 2023
2023. március 8.
Biztosítás 2023
2023. március 30.
Építőipar 2023
2023. április 25.
Sustainable Tech 2023
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Díjmentes online előadás
Mire érdemes figyelni, és milyen eszközöket érdemes használni?
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Ez is érdekelhet
Kína nyúl