magangep repulogep kutya gazdag luxus
Gazdaság

Brutális különadót vetnének ki a leggazdagabbakra

Portfolio
Joseph Stiglitz Nobel-díjas közgazdász a szupergazdagok 70 százalékos adóztatását szorgalmazza a növekvő egyenlőtlenségek kezelése érdekében.

Joseph Stiglitz, aki 2001-ben elnyerte a közgazdasági Nobel-díjat, és számos, a globalizációval és az egyenlőtlenséggel kapcsolatos elképzelés úttörője volt, azt mondta, hogy szükség van az ultragazdagok megadóztatásra. Egy globális, 70 százalékos speciális, jövedelemadó bevezetését szorgalmazza.

A legjobban keresők talán egy kicsit kevesebbet dolgoznának, ha jobban megadóztatnánk őket. Másfelől viszont a társadalmunk nyer azzal, hogy egy sokkal inkább az egyenlőségre törekvő, összetartóbb társadalom jöhetne így létre

- mondta az Oxfam Equals podcastjában a 79 éves közgazdász, aki a Világbank vezető közgazdász volt korábban.

Jelenleg az Egyesült Királyságban a jövedelemadó felső kulcsa 45 százalék a 150 000 font feletti éves jövedelemre. Az Egyesült Államokban a legmagasabb adókulcs 37 százalék az 539 901 dollár feletti jövedelmekre.

Stiglitz szerint a jövedelmekre vonatkozó legfelső adókulcs emelése hozzájárulna az egyenlőbb társadalom kialakulásához, de a világ leggazdagabbjai által több generáció alatt felhalmozott vagyonra kivetett vagyonadó bevezetése még nagyobb hatást gyakorolna.

"Magasabb kulcsokkal kellene megadóztatnunk a vagyont, mert a vagyon nagy része örökölt vagyon, [például] - a Walmart-örökösökra csak rászállt a vagyonuk" - magyarázta álláspontját. Szerinte ez már azt jelenti, hogy a leggazdagabbak körében kevesebben vannak, akik a munkájuknak köszönhetik a vagyonukat, sokkal többen vannak, akik egyszerűen csak beleszülettek. Egy barátját idézve úgy fogalmazott, "megnyerték a spermalottót".

Elizabeth Warren amerikai szenátor javaslatát, amely szerint az 50 millió dollárnál nagyobb vagyonnal rendelkezőkre 2 százalékos, az 1 milliárd dollárnál nagyobb vagyonnal rendelkezőkre pedig 3 százalékos adót kellene kivetni, "nagyon észszerűnek" nevezte, és azt mondta, hogy ezek valóban nagyban hozzájárulnának a bevételek növeléséhez, ami enyhíthetné az Egyesült Államok néhány problémáját.

Az Oxfam múlt héten közzétett kutatása kimutatta, hogy a világjárvány kezdete óta felhalmozott új vagyon közel kétharmada a leggazdagabb 1 százalékhoz került. A jótékonysági szervezet megállapította, hogy a leggazdagabbak 2021 végéig 26 milliárd dollárnyi új vagyont tettek zsebre. Ez a teljes új vagyon 63 százalékát teszi ki, csak a fennmaradó rész került a világ lakosságának 99 százalékához - írja a Guardian.

Az Oxfam szerint negyedszázad óta először fordul elő, hogy a szélsőséges vagyon növekedése az extrém szegénység növekedésével jár együtt. A jótékonysági szervezet szerint a világ multimilliomosaira és milliárdosaira kivetett 5%-os adó évente 1700 milliárd dollárt hozhatna, ami elegendő lenne 2 milliárd ember szegénységből való kiemelésére, és az éhezés felszámolására irányuló globális terv finanszírozására.

A szupergazdag elit több mint 200 tagja a múlt héten felszólította a kormányokat világszerte, hogy 

"adóztassanak meg minket, az ultragazdagokat, most" az egyenlőtlenségi válság megoldása érdekében.

A 205 milliomosból és milliárdosból álló csoport, köztük Abigail Disney örökösnő és Mark Ruffalo, a Hulk színésze, felszólította a világ vezetőit és a Davosban a Világgazdasági Fórumra összegyűlt üzleti vezetőket, hogy sürgősen vezessenek be vagyonadót a "szélsőséges egyenlőtlenség" leküzdése érdekében.

Címlapkép: Getty Images.

Teherán azeri nagykövetség
Kína nyúl
orosz útlevél stock
Tematikus PR cikk
Díjmentes online előadás
Mire érdemes figyelni, és milyen eszközöket érdemes használni?
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
2023. március 21.
Agrárium 2023
2023. március 8.
Biztosítás 2023
2023. március 30.
Építőipar 2023
2023. április 25.
Sustainable Tech 2023
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Kína nyúl