balaton
Gazdaság

Komoly drágulás jöhet a Balatonnál, és újabb szabadstrand lehet fizetős

Szász Péter
Még csak január van, de a balatoni önkormányzatok megkezdték a felkészülést a strandszezonra. Siófokon arról tárgyal a képviselő-testület, hogy 2024-től - tehát jövő nyártól - fizetős legyen-e a jelenleg ingyenes Újhelyi strand, vagy sem. Balatonalmádiban pedig már a strandjegyárak emeléséről születhet döntés.

Elkerülhetetlennek látszik, hogy Balatonalmádiban emelkedjenek a strandbelépők díjai - derül ki a csütörtöki képviselő-testületi ülésre készült előterjesztésből. Az emelést többek között az azzal indokolják, hogy

 • a minimálbér 16, a garantált bérminimum pedig 14 százalékkal emelkedett,
 • a közüzemi díjak majdnem 5-szörösére (382 százalékkal) nőttek,
 • a parkolás továbbra is ingyenes marad a városban.

A javaslat nem csak díjnövekményt tartalmaz, de bizonyos jegy- és bérlettípusok megszüntetését is, illetve csökkentenék többek között azt a korhatárt, amely a felnőttekkel együtt ingyenesen belépő gyerekekre vonatkozik. Tavaly ez 6 év volt, 2023-tól azonban 3 év lehet.

Visszaállíthatják ugyanakkor a Budatava strandon a kabinok napi és heti jegyvásárlási lehetőséget, mert a tapasztalatok szerint a szezon elején nem szokták az összes kabint a szezon végéig kibérelni.

A Budatava, Wesselényi/Káptalanfüredi strandokon az alábbi jegy- és bérletárakkal találkozhatnak az emberek 2023-tól:

 • A felnőtt belépő (egyedül vagy legfeljebb 3 éves gyerek kíséretében) 1900/2000 forint lehet (Budatava/Wesselényi) szemben a tavalyi 1300/1500 forinttal, amely 46/33 százalékos növekedés.
 • Délután 4 óra után 1200 forintra nőhet a jegyár, szemben a tavalyi 900 forinttal minden strandon. Ugyanennyi lehet a gyerek, diák- és nyugdíjas belépő is.
 • A családi jegy ami 2 felnőttet és legfeljebb négy, 14 évnél fiatalabb gyereket jelent 6 ezer forintra emelkedik a 2022-es 5 ezer forintról, ami 20 százalékos drágulás.
 • Iskolás csoportok (15 gyerek és két felnőtt) 1000 forint/főtől léphetnek be, tavaly ez még csak 700 forint volt.
 • A felnőtt idénybérlet nem balatonalmádi lakosoknak 38 ezer forint lesz szemben a korábbi 27 ezerrel. Helyieknek ez 14 ezer forint, amely 10 ezer forintról emelkedik.
 • Egy felnőtt 10 alkalmas bérlet 17 ezer forint lehet, szemben a tavalyi 12 ezer forinttal. Gyerekeknek és nyugdíjasoknak ez 11 ezer forint (tavaly 8 volt).

Az előterjesztésben szó van arról is, hogy bizonyos jegy- és bérlettípusok megszűnhetnek. Ilyen többek között a visszatérős belépő, a heti bérletek, a születésnapos jegy, vagy éppen a csoportos felnőtt belépő.

A 2022-es belépésekkel számolva a jegyáremelés bruttó 77,4 millió forint többletbevételhez juttathatja az önkormányzatot.

Fizetős lehet egy siófoki strand

Siófok képviselő-testülete is tárgyal egy strandról, náluk az Újhelyi strand fizetőssé tétele van napirenden, de nem 2023-tól csak 2024-től. Ez egy 18 600 négyzetméteres strand 210 méteres partszakasszal. 2022-ben új játszóteret kapott, illetve akadálymentesítették az illemhelyet is.

Várkonyi Csaba, a Balaton-parti Kft. ügyvezető igazgatójának előterjesztése szerint akár fizetős lesz a strand, akár nem, muszáj lesz cserélni a térburkolatot, felújítani a kerítést, növelni a strand áramkapacitását, és a területen található, úgynevezett "lepketetős épület" is rekonstrukcióra szorul.

Az üzemeltető két opciót is felvázolt:

 • az egyik esetben a siófokiak számára továbbra is ingyenes lenne a strand, mivel azonban 75 százalékban helyiek látogatják körülbelül 3,1 millió forint működési eredményt lehetne elérni, így felesleges fizetőssé tenni.
 • A másik opció egy kedvezményes jegyár lenne a helyieknek (a Sóstói strand jegyára alapján körülbelül 557 forint fejenként). Ha ezt fogadja el a közgyűlés, akkor 16 millió forint működési eredménye lenne a strandnak, amelyből 13 millió forint mehetne fejlesztésekre. Így már megérné a fizetőssé tétel a számítás szerint.

A belépő mellett szól az is, hogy 2023-ban nem áll rendelkezésre pályázati forrás a strand fejlesztésére.

Címlapkép: Getty Images.

hacker kémbotrány
bull bear
Tőzsdére megy a kínai Spotify
fehéroroszország belarusz
szombathely
imf épület
Tematikus PR cikk
2023. március 21.
Agrárium 2023
2023. március 8.
Biztosítás 2023
2023. március 30.
Építőipar 2023
2023. április 25.
Sustainable Tech 2023
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Díjmentes online előadás
Mire érdemes figyelni, és milyen eszközöket érdemes használni?
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Ez is érdekelhet
hacker kémbotrány