Előfizetői tartalom

Az új adót hiába ellenezte a magyar kormány, mégis hatalmas bevétele lesz belőle

A globális minimumadó még nagyobb bevételt hoz az állami költségvetéseknek, mint azt korábban becsülte az OECD. Friss számításaik szerint közel 70 milliárd dollárral több adót szerezhetnek így a legnagyobb nemzetközi vállalatoktól. Magyarország sokáig fúrta a javaslatot, míg tavaly év végén bizonyos mentességekért cserébe csatlakozott a rendszerhez, és visszavonta uniós vétóját. A januárban hirtelen módosított magyar költségvetésben is látszik egy jelentős bevételugrás a társasági adónál.

Az OECD friss elemzése szerint a globális minimumadóról szóló történelmi jelentőségű megállapodás végrehajtásából származó költségvetési bevételtöbblet még magasabb lesz, mint korábban várták. A szervezet legutolsó becslésében még 150 milliárd dollárnyi pluszt jósolt a világszerte 15 százalékra emelt társasági adóból, most viszont várhatóan évente mintegy...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés