Előfizetői tartalom

Ezzel mindenki jól járhat: nagy átalakulásban a villamosenergia-rendszer

Jókora földgázkiváltó és a villamosenergia-rendszer rugalmasságát növelő potenciálja ellenére a kereslet oldali vagy fogyasztó oldali szabályozás vagy válasz (demand side response, DSR) gyakorlati alkalmazásának előmozdítása érdekében az elmúlt években nem sok lépés történt Magyarországon. A rendszeregyensúly fenntartásáért és az ellátásbiztonságért felelős MAVIR azonban az elmúlt időszakban aktivizálta magát, jelezve, hogy a villamosenergia-rendszer hatékonyabb szabályozása érdekében a fogyasztókat is a jelenleginél nagyobb mértékben vonná be az egyensúlytartásba.

Kulcsszó: rugalmasság

A fogyasztó- vagy kereslet oldali szabályozás lényege leegyszerűsítve az, hogy a felhasználók anyagi ellentételezés fejében vállalják, hogy ha a rendszer igényei szükségessé teszik, csökkentik fogyasztásukat - vagyis, a DSR-ben részt vevő ipari nagyfogyasztók számára ez plusz bevételt is jelenthet a jövőben. Az eljárás nem teljesen ismeretlen Magyarországon, sőt, a vezérelt (korábbi nevén éjszakai) áram évtizedek óta elérhető szolgáltatásának koncepciója éppen ezen az elven alapul.

Rendszeroldalról a fogyasztók nagyobb mértékű bevonását az egyensúlytartásba az indokolja, hogy a villamosenergia-rendszerek világszerte óriási átalakulásban vannak: a decentralizáció és a dinamikusan felfutó, jellemzően időjárásfüggő zöldenergia-termelés következtében sok ezer termelő van már jelen a rendszerben, vagyis a korábbi monolit termelő-fogyasztó rendszerek sokszínűvé váltak, ami miatt

alaposan megnőtt annak a jelentősége, hogy a villamosenergia-rendszer rugalmasan tudjon reagálni mindenekelőtt az időjárás okozta termelésingadozások hatásaira.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés