Előfizetői tartalom

A tegnapi Fed-döntés után ma az EKB adhat újabb lendületet az eurónak

Szerda este a vártnál lazább hangot ütött meg a Fed, még az idei kamatemelés lehetősége is szóba került burkoltan. Az esemény hatására a dollár jelentős gyengülésbe kezdett az euróval szemben, és ez ma folytatódhat, amennyiben az EKB szigorúbb lesz a vártnál, és előretekintő iránymutatásában a vártnál magasabb kamatpályát ígérnek. Jelenleg úgy néz ki, hogy a frankfurti héják és a galambok párharca fogja eldönteni az euró sorsát - de csak akkor, ha a piac jól olvassa az amerikai folyamatokat.

A tegnapi Fed döntés után ma az Európai Központi Bankon a sor, a frankfurti jegybank délután negyed háromkor ismerteti kamatdöntő ülésének határozatait. A Fed tegnap 25 bázisponttal emelt, tovább lassítva ezzel a kamatemelési tempót, decemberben ugyanis még 50 bázispontos, azt megelőzően pedig négy alkalommal is 75 bázispontos emelést jelentettek be. Ez azt is jelenti, hogy hosszú idő után

ma először szűkülni fog a távolság az amerikai és az európai irányadó kamatszintek között,

az EKB ugyanis továbbra is jelentős kamatemelésre készül, a várakozások szerint 50 bázisponttal 2,5%-ra nőhet az irányadó betéti kamat, az USA-ban a célkamatszint 4,5-4,75%. Az európai és az amerikai kamatszintek közti különbség csökkenését már tavaly novemberben elkezdte árazni a piac, ami jókora euróerősödést hozott a tavalyi dollárerősödés után (amit értelemszerűen épp a dollárkamat felfelé távolódása váltott ki elsősorban, egyéb más tényezők mellett).

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés