Előfizetői tartalom

Már 300 ezer magyar tartja magát munkanélkülinek

Portfolio
A tavalyi év utolsó negyedévében átlagosan 284 ezer volt az "önbesorolásos munkanélküliek" száma - válaszolta a KSH a Portfolio megkeresésére. Ha csak az év utolsó hónapját nézzük, akkor számításaink szerint több mint 300 ezren voltak azok, akik munkanélkülinek vallották magukat. Az elmúlt hónapokban a mélyponthoz képest emelkedni kezdett a hivatalos munkanélküliségi adat, az önbesorolásos munkanélküliség, illetve a munkaerőtartalék egyaránt. Ezzel együtt is egyelőre jól állja a sarat a hazai munkaerőpiac, miután a munkanélküliség növekedése visszafogott, de már magunk mögött hagytuk a 3%-hoz közeli teljes foglalkoztatást.

Tavaly október és december között 284 ezer ember vallotta magát munkanélkülinek - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a Portfolio megkeresésére. Ebben az időszakban 189 ezer volt hivatalosan a munkanélküliek száma (ILO munkanélküli), vagyis nagyjából 100 ezerrel többen tartják magukat munkanélkülinek (önbesorolásos munkanélküliség), mint ahogy a hivatalos adatokból látszik.

Ez azért van így, mert ahhoz, hogy valakit hivatalosan a munkanélküliek táborába soroljon a hivatal, meg kell felelni a nemzetközi módszertan szerint számos kritériumnak. Ehhez a kikérdezést megelőző négy hét folyamán aktívan munkát kellett keresni és két héten belül munkába kellene állni a megkérdezettnek, ha találna megfelelő állást. Az önbesorolásos munkanélküliségnél viszont az a lényeg, hogy hogyan definiálja magát az interjúalany.

A KSH Portfolio-val közölt adataiból azt is ki lehet számolni, hogy csak decemberben hányan tartották magukat munkanélkülinek. Az év utolsó hónapjában több mint 300 ezer volt azoknak a száma, akik úgy vélekedtek magukról, hogy ők a munkanélküliek táborát gyarapítják. Az előző év azonos időszakához képest 24 ezer fős növekedést látunk, ha pedig a tavalyi év közben tapasztalt mélyponthoz viszonyítunk, akkor pedig 50 ezer fős az emelkedés.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés