Előfizetői tartalom

Még csak a válság szelét sem érzi a fejlett világ?

Miközben a világban minden a magas inflációról szól, szép csendben egészen extrém munkaerőpiaci rekordok sora születik: 20 éve nem látott szintre süllyedtek a munkanélküliségi mutatók, miközben nem ritkák a 70% körüli foglalkoztatottsági ráták sem.

Nincs gazdasági krízis

Az OECD foglalkoztatási rátája 2022 harmadik negyedévében stabilan 69,5%-on állt, ami 2005-óta a legmagasabb érték, a munkaerőpiaci aktivitási ráta pedig elérte a 73%-ot, ami szintén rekord, mégpedig a 2008-as gazdasági válság óta nem látott szint. A tagországok csaknem felében mindkét mutató rekordmagas szinten tetőzött. A munkavállalóként vagy önálló vállalkozóként foglalkoztatottak száma elérte a 607,9 millió főt, miközben a G7 országok átlagos munkanélküliségi rátája mindössze 3,9%, az EU-é 6%, az euróövezeté 6,5%.

Az OECD munkanélküliségi rátája 2022 novemberében az ötödik egymást követő hónapban mutatott rekordalacsony értéket, 4,9%-ot; erre 2001 eleje óta nem volt példa. A friss statisztikák szerint legkisebb az állástalanok aránya sorrendben Japánban, Csehországban, Dél-Koreában, Mexikóban, Németországban, Lengyelországban, Norvégiában, Ausztráliában, Új-Zélandon és Hollandiában.

A munkanélküliségi ráta alakulása. Forrás: OECD

Fogalmak
Munkanélküliségi ráta: a munkanélkülieknek a gazdaságilag aktívakhoz viszonyított aránya. Foglalkoztatási arány: a foglalkoztatottaknak a népességhez viszonyított aránya. Aktivitási arány: a gazdaságilag aktívak (foglalkoztatottak és munkanélküliek) népességen belüli aránya. (KSH)

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés