FONTOS Gulyás Gergely: a kormány bepereli a Spar-t, azt is megtudtuk, miért
 
Előfizetői tartalom

Mélypontra jutottak az EU-Kína kapcsolatok, amikor Magyarország nagy üzleteket köt

Az Egyesült Államok és Kína közötti gazdasági konfrontáció keresztüzébe került Európa, mivel Washington zöld iparágak fellendítésére irányuló terve azzal fenyeget, hogy járulékos károkat okoz egy kulcsfontosságú szövetségesének. Eközben mélyül a Peking és az észak-atlanti rendszer közötti gazdasági konfliktus is. Magyarország több évig Keletről és a Nyugatról egyszerre akart tőkét szerezni, viszont előbbivel hangzatos bejelentéseken túl nem jutott, mostanra viszont Kína első számú célpontja lett.

Szakítva a korábbi több évnyi baráti retorikával kommunikált Kínáról, 2019 elején fokozatosan távolságtartóbbá vált az Európai Unió. Ekkor együttműködő félként, tárgyalópartnerként, gazdasági versenytársként és rendszerszintű riválisként kezdték címkézni Pekinget. De az EU azóta nem tudta kitalálni, hogy mit akar Kínától. A legtöbb uniós intézkedés eddig...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés