Előfizetői tartalom

Rossz hír a napelemeseknek: tömegesen csúszhat akár éveket a nagy naperőművek hálózati csatlakozása

Major András
Lezárult a tavaly év végén kormányrendeletben előírt naperőműves nyilatkoztatási eljárás első szakasza, melynek során a hálózati csatlakozási stop kihirdetése előtt befogadott csatlakozási igénnyel rendelkező erőművi befektetőknek meg kellett erősíteniük beruházási szándékukat, és a csatlakozás kívánt időpontját is közölniük kellett, majd terveiket egy jelentős kiegészítő pénzügyi biztosíték megfizetésével is nyomatékosítaniuk kell. A háztartási kiserőműveket (HMKE), illetve a hálózatra nem, csak saját célra termelő erőműveket nem érintő nyilatkoztatási eljárás első körében a befektetők szinte teljes egészében megerősítették beruházási szándékukat a január 15-ei határidőig, de sokan az eredetileg tervezettnél csak később csatlakozhatnak a hálózathoz.

A nyilatkozati eljárásban érintett, az átviteli rendszerirányítónál vagy valamelyik elosztói engedélyesnél befogadott, zömükben naperőműves beruházásokhoz kapcsolódó csatlakozási igények összesen mintegy 5200 MW-ot fedtek le 2022 márciusában, vagyis a tavaly májusban az új igényekre hirdetett hálózati csatlakozási stop bejelentését megelőzően. A befogadott igények...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái