Előfizetői tartalom

Rossz hír a napelemeseknek: tömegesen csúszhat akár éveket a nagy naperőművek hálózati csatlakozása

Lezárult a tavaly év végén kormányrendeletben előírt naperőműves nyilatkoztatási eljárás első szakasza, melynek során a hálózati csatlakozási stop kihirdetése előtt befogadott csatlakozási igénnyel rendelkező erőművi befektetőknek meg kellett erősíteniük beruházási szándékukat, és a csatlakozás kívánt időpontját is közölniük kellett, majd terveiket egy jelentős kiegészítő pénzügyi biztosíték megfizetésével is nyomatékosítaniuk kell. A háztartási kiserőműveket (HMKE), illetve a hálózatra nem, csak saját célra termelő erőműveket nem érintő nyilatkoztatási eljárás első körében a befektetők szinte teljes egészében megerősítették beruházási szándékukat a január 15-ei határidőig, de sokan az eredetileg tervezettnél csak később csatlakozhatnak a hálózathoz.

A nyilatkozati eljárásban érintett, az átviteli rendszerirányítónál vagy valamelyik elosztói engedélyesnél befogadott, zömükben naperőműves beruházásokhoz kapcsolódó csatlakozási igények összesen mintegy 5200 MW-ot fedtek le 2022 márciusában, vagyis a tavaly májusban az új igényekre hirdetett hálózati csatlakozási stop bejelentését megelőzően. A befogadott igények...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés