erőss loránd műtét egészségügy
Gazdaság

Csúcstechnológiát alkalmazva tesznek csodát négy budapesti műtőben

Csiki Gergely
Megépült az ország és Európa legmagasabb szinten felszerelt, legmodernebb műtőkomplexuma - jelentették be az Országos Mentális, Ideggyógyászati és Idegsebészeti Intézet keddi sajtótájékoztatóján, melyen élő közvetítés keretében mutattak be egy agykamra műtétet. Az egyedülálló fejlesztést és az ennek nyomán megvalósuló beavatkozások részleteit Erőss Loránd, az OMIII főigazgató főorvosa és Horváth Lajos, a kórház stratégiai és informatikai igazgatója mutatták be.

A legmodernebb smart kórház koncepciót valósították meg Budapesten az OMIII intézetében, amikor felújították a 4 műtőt és az azt kiszolgáló infrastruktúrát, valamint informatikai hálózatot. Erőss Loránd főigazgató az intézmény jelentőségét bemutatva a sajtótájékoztatón kiemelte, hogy 2021-ben létrejött Kelet-Közép-európa legnagyobb idegtudományi intézete jött létre, amikor az Országos Idegsebészettudomány Intézet egyesült a Nyírő Gyula Addiktológiai Intézettel és ezzel ki tudják aknázni az interdiszciplináris működés előnyeit. Az intézet vezető szerepet tölt be az agytumorok sebészeti terápiájában, emellett az egyetlen gyermek idegsebészet itt működik az országban, valamint innovatív gerinc-, epilepsziasebészet látnak el magas szinten. Ezen túlmenően mesterséges intelligenciát használnak a stroke-diagnosztikában.

A főorvos elmondása szerint évente 4000 műtétet végeznek az idegsebészet területén.

Az ilyen műtéti beavatkozásokhoz a legmodernebb orvostechnológiai eszközökre, a legújabb infrastruktúrára, informatikai hálózatra van szükség - mutatott rá Erőss Loránd. Ennek érdekében 350 millió forintból valósult meg az intézet műtőkomplexumának teljes felújítása. Az így megvalósuló eszközberuházás és a digitális műtő koncepciójába illeszkedő informatikai fejlesztés a világ élvonalába emelte az intézményt.

A főigazgató szerint az egészségügyben is igaz az a mondás, hogy az adat valódi kincs. Ezt a fontos szempontot tartották szem előtt a beruházás során, így nagy mennyiségű adatcentralizáció valósult meg, amely a betegbiztonság érdekeit szolgálja és megoldja az adattárolás feladatait is. Erőss Loránd azt is kiemelte a sajtótájékoztatón, hogy a felújítást a digitalizációra építették, és 4 fontos célt tartottak szem előtt: az orvosi döntéshozatalt azonnal információval segítő rendszer kiépítése, medikolligális szempontok, betegbiztonság és oktatási célok.

Egy ilyen rendszer valóságos digitális hub-bá varázsolja a műtőt

- érzékeltette a szakember, aki szerint az eszközöknek köszönhetően az orvosok valós időben jutnak hozzá az írott és képi anyaghoz. Mikroszkóp, endoszkóp, navigációs eszközök, robotok dolgoznak egyszerre a műtőben - tette hozzá.

műtét idegtudományi intézet

Horváth Lajos informatikai igazgató mindezzel kapcsolatban azt hangoztatta, hogy mindennek az alapja az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT), ami egy országos országút, ez a mostani fejlesztés pedig az intézményi szintje ennek a folyamatnak.

A gyakorlatban egy okoskórház született

- mondta Horváth Lajos, aki azt fűzte még hozzá, hogy a cél, hogy minden egyes orvosi döntéshozatal a leginformáltabb legyen. Erőss Loránd szerint olyan rendszer fejlesztettek, ami jövőt álló és megvalósítja a smart kórház elképzelést a gyakorlatban. Megemlítette továbbá, hogy a legjobb digitális hálózat kábelrendszert építették ki egész Európában, ami nagy sebességű adatküldést tesz lehetővé, akár oktatási célra kórházon belülre, vagy kívülre.

Erőss Loránd külön köszönetet mondott a projektet lehetővé tevő érintetteknek, külön kiemelte Pintér Sándor belügyminisztert, és Szabó Lászlót, az Egészségügyi Infrastruktúra Fejlesztő Nonprofit Kft. ügyvezetőjét.

A képre kattintva galéria nyílik:

A sajtótájékoztató közben élő bejelentkezéseket láthattak a jelenlévők a 4 műtőből, beavatkozások közben. Az egyik műtőben agytumor eltávolítást hajtottak végre a beszédközpontból, melynek során a beteggel folyamatosan tartották a kapcsolatot, vagyis éber műtétről volt szó. A másik műtőből egy gerincműtétet közvetítettek élőben, melynek során a műtét közben is készülnek képek a képalkotó berendezésnek köszönhetően. Ezt a képet azonnal át lehet küldeni a neuronavigációs rendszerbe, még a csavar behelyezés előtt meg lehet tervezni az implantátum behelyezésének irányát - magyarázta Erőss Loránd, aki szerint ez ma a legmodernebb gerincsebészeti módszer. A harmadik műtőben a ROSA nevű robottal végeztek műtétet, míg a negyedik műtőből élőben streamelt beavatkozás egy emberi agykamrában végzett műtét volt tumor miatt.

egészségügy műtét digitalizáció

Erőss Loránd ennek kapcsán azt is megemlítette, hogy ezt megelőzően egy egyéves gyermek agyát operálták, akinek rohamai voltak, de azóta tünetmentes. Külön kiemelte a főorvos, hogy csakis nagyon pontosan megtervezve lehet bejutni az agykamrába, mert a bejáratánál van egy olyan rész, amit ha megsértünk, akkor az illető elveszíti a memóriáját. Ezért is fontos a gondos tervezés és a minőségi technológia - húzta alá, miközben a háttérben kivetítve nézhették a sajtótájékoztató résztvevői élőben egy közvetítést egy agykamrából műtét közben, amely beavatkozás és annak végső eredménye az egyszerű laikus megfigyelő számára valóságos csoda élménynek tűnt.

erőss loránd műtét egészségügy

Erőss Loránd 2018-ban részt vett a Portfolio által szervezett Private Health Forum rendezvényen.

2018-ban interjút is készítettünk a főorvossal:

Képek forrása: Stiller Ákos, Portfolio

Izrael tuntetes
Putyin Lukasenka taktikai atomfegyver bejelentes
Paks II. godor helyszin
Szijjarto Peter Szerbia gazellatas
Erdogan Putyin gabonamegallapodas
oroszország
vlagyimir putyin

Holdblog Whatever it takes!

- Baj van a bankokkal! - Honnan tudod? - Honnan tudnám?! De esik az árfolyamuk. - De miért esik? - Mert baj van a bankokkal.... The...

Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Mit mutatnak a grafikonok? Hogyan lehet a technikai képet egy értékalapú befektető szemléletével ötvözni?
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
2023. május 4.
Hitelezés 2023
2023. május 10.
Gen Z Fest 2023
2023. április 25.
Sustainable Tech 2023
2023. április 18.
Vállalati Energiabeszerzés 2023
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Paks II. godor helyszin