Előfizetői tartalom

Milyen helyzetben van a magyar gazdaság, és mik a kilátások? Új előrejelzés érkezett

Portfolio
A magyar gazdaság jelentősen lassul az idei első félévben, de az év második felének felpattanása az év egészében pozitív növekedést hoz majd - vélik az ING Bank közgazdászai, akik a jövő vére már masszív növekedéssel számolnak. A forint erősödése a közeljövőben elakadhat, de az év egészében folytatódhat, és a kötvénypiacon is a hozamok normalizálódására számítanak a banknál.

Technikai recesszióban a magyar gazdaság

A várakozásoknak megfelelően a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) nem változtatott sem a negyedik negyedévi, sem a 2022-es egész éves GDP-adatokon, amikor a héten közölte a részletes becslést. A GDP 4,6%-kal nőtt tavaly éves átlagban, az előző negyedévhez képest 0,4%-kal zsugorodott, Magyarország ezzel hivatalosan is a technikai recesszióba lépett. A részletes GDP-adatok a negyedéves növekedés szerkezetét illetően szolgáltattak némi meglepetést, fontos azonban megjegyezni, hogy ezek a közlemények a szezonális kiigazítások körüli fokozott bizonytalanság miatt jelentős revízióknak vannak kitéve – hívja fel a figyelmet elemzésében az ING Bank (kiemelések tőlünk).

Az éves növekedés sokkal egyértelműbb képet mutat. A mezőgazdaság teljesítménye egyharmaddal csökkent az előző évhez képest, míg az ipar, az építőipar és a szolgáltatási szektor növekedési üteme mind lassult. Ez utóbbin belül a nagy- és kiskereskedelem már éves szinten is zsugorodott, ami a magas infláció hatását tükrözi. A kiadási oldalon az éves dinamika azt mutatja, hogy a belföldi kereslet visszaesett, amit a beruházások erőteljes visszaesése és a fogyasztás (amely éves szinten még mindig bővül) jelentős lassulása okoz. Végül a nettó export 0,5 százalékpontos hozzájárulása a teljes GDP-növekedéshez képes volt az éves adatot (0,4% éves szinten) a víz felett tartani – emlékeztetnek az elemzők.

gdp3

„A részletes adatok tehát megerősítették azt a véleményünket, hogy azok a belső folyamatok, amelyek a harmadik negyedévben a GDP volumenének csökkenését idézték elő, a negyedik negyedévben is kitartottak, és hivatalosan technikai recessziót idéztek elő” – írják a bank elemzői, majd hozzáteszik, hogy a gazdaságot a magas kamatkörnyezet és a szigorúbb fiskális politika ellenére sem érintette még igazán a háztartások csökkenő vásárlóereje, a beruházásokat viszont hátrányosan érintette a szigorúbb gazdaságpolitika.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés