Előfizetői tartalom

Újabb rendkívül nagy hiány lett az állami költségvetésben - Mi áll a háttérben?

Februárban 1381,5 milliárd forintos deficit alakult ki az államháztartás központi alrendszerében, ami hatalmas szám, csak a 2022-es februári hónap szárnyalta túl (1585 milliárd forintos volt), amikor a választások előtti szja-visszatérítés és a 13. havi nyugdíjkifizetés terhelte meg a büdzsét. Idén februárban ismét volt 13. havi nyugdíjkifizetés a magas inflációs adatok mellett, de szja-kifizetés nem. Ezzel együtt sem aggódik a Pénzügyminisztérium, mert a közleményében azt hangsúlyozza, hogy „ha a GDP 2023-ban 1,5% felett nő, akkor a többletbevételt is a hiány további csökkentésére fordítjuk, gyorsítva a 3%-os, vagy az alatti deficit elérését”.

A tárca közleménye szerint januárban és februárban együttvéve az államháztartás központi alrendszere 1525,1 milliárd forintos hiánnyal zárt, így a januári 143 milliárdos deficit alapján februárban 1381,5 milliárdos lett a hiány. Ez az alábbi ábra alapján jól láthatóan hatalmas szám, csak a tavaly februári deficit szárnyalta túl. Mivel a Vodafone-vásárlás feltételezésünk...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés