Előfizetői tartalom

EKB-döntés a bankcsődök közepette: gyönyörűen becsomagolt semmi

Az Európai Központi Bank rendkívüli kommunikációs bravúrt hajtott ma végre: kitartottak a korábbi kamatemelési tempó és a beígért monetáris szigor mellett, miközben úgy nyitották ki az ajtót a kamatemelések esetleges leállítása előtt a bankcsődökre reflektálva, hogy a bankrendszer veszélyeiről alig beszéltek. Ezzel azt az érzetet keltették, hogy a bankrendszer stabilitása miatt nem kell aggódni, továbbra is az infláció elleni harcra fókuszál a jegybank. Ennél több nem is kellett most, de a nehézségeket egyelőre csak elodázta a jegybank.

Odacsapott az EKB, mintha nem is lett volna bankcsőd

Az Európai Központi Bank mai kamatdöntő ülésén 50 bázisponttal emelte a kamatot, az irányadó betéti ráta ezzel 3%-ra nőtt. A jegybank tehát beváltotta korábbi ígéretét, a februári döntés során előrevetített mértékben emeltek. Ezáltal nem lassult a kamatemelési tempó sem, februárban is 50 bázisponttal növelték az irányadó rátát.

Pedig a korábbi jelzés ellenére nem volt egyértelmű, hogy így lesz. A múlt hétvégén az Egyesült Államokban csődöt jelentett a Silicon Valley Bank és a Signature, két nagyméretű kereskedelmi bank. A bankcsődökhöz hozzájárult, hogy a Fed rendkívül gyorsan emelete a kamatokat, a bankok mérlegében felhalmozott kötvényállomány így leértékelődött. A 2008-at idéző események után azonnal estek a kamatemelési várakozások, a piac például júniusra már kamatvágást vár a Fedtől.

Európában is jelentős kamatemeléseket láttunk tavaly júliustól kezdődően, azóta már összesen 3,5%-ponttal nőtt az irányadó ráta, az EKB rövid történelmében sosem volt még ilyen szigorú. Az amerikai bankrendszer problémái persze Európában is felvetették a kérdéseket, hogy folytatódhat-e a kamatemelés. A határidős piacok átárazták a márciusi ügyletekben a kamatszintet, és már 25 bázispont volt a konszenzus mára, és a kamatpálya korábban várt tetőzése 3,75-4%-ról 3,3-3,4% környékére esett a hét elején.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés