FONTOS Egyszer már sikerült legyőzni az adósság rémét, de most sokkal nehezebb helyzetben van a világ
 
Előfizetői tartalom

Legutóbb a 2008-as válságban esett ilyen hosszan a hazai áramfogyasztás

Major András
Februárban ugyan mérséklődött a magyarországi áramfogyasztás éves összevetésű visszaesésének üteme nagyrészt az enyhe időjárás hatására, de ezzel már megszakítás nélkül sorozatban 9 hónapja tart a negatív folyamat. Egészen a 2008-as gazdasági válságig kell visszatekintenünk ahhoz, hogy ennél hosszabb ilyen időszakot találjunk.

A magyar villamosenergia-rendszer (VER) bruttó felhasználása 3738,3 GWh volt az előző hónapban, ami 4,2 százalékkal alacsonyabb a tavalyi év hasonló időszakában regisztrált értéknél. Ez egyben azt is jelenti, hogy Magyarország villamosenergia-felhasználása megszakítás nélkül sorozatban 9 hónapja mutat visszaesést éves összevetésben.

Ez már jóval hosszabb, mint a koronavírus következtében 2020 áprilisa és szeptembere között látott hathónapos negatív széria, de egyelőre még elmarad a 2008-as válság hatására azév októberétől 2009 novemberéig tartó 14 hónapos visszaeséstől. A rekordot a rendszerváltás időszaka tartja, amikor a szocialista gazdaság összeomlásának következtében 1991 márciusától 1993 februárjáig 24 hónapon át minden egyes hónapban csökkent a fogyasztás éves összevetésben.

áramfogyasztás
Forrás: mavir

A Mavir előzetes adatának értékelésénél ugyanakkor figyelembe kell venni, hogy az idei február havi átlaghőmérséklet (3,8 Celsius-fok) 1,5 fokkal elmaradt az egy évvel korábbitól, ami a magasabb fűtési igény révén felfelé irányuló hatást gyakorolt az áramfogyasztásra is.

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái