Előfizetői tartalom

Kulcsdokumentumra várnak a napelempark-fejlesztők, tovább nyúlik az engedélyeztetés

Értesüléseink szerint továbbra sem kapták meg a hálózati csatlakozáshoz elengedhetetlen, annak konkrét feltételeit rögzítő tájékoztatót mindazon napelempark-fejlesztők, akik a csatlakozási stop tavaly májusi kihirdetése után egyedi eljárás keretében nyújtották be csatlakozási igényüket. Ez azt jelenti, hogy egyelőre tovább húzódik több ezer MW-nyi kereskedelmi célú naperőmű-beruházás csatlakozási engedélyezése.

A háztartási kiserőműveket (HMKE), illetve a hálózatra nem, csak saját célra termelő erőműveket sem érintő szabályozás szerint a csatlakozás konkrét feltételeket tartalmazó ajánlat (műszaki-gazdasági tájékoztató – MGT) kiküldésére március 13-áig kellett volna sort keríteniük a rendszerirányítónak és az elosztói engedélyeseknek, miután a kormány rendeletileg három alkalommal halasztotta el a határidőt: az eredetileg 2022. augusztus 1-i határidőt először november 2-ára, majd 2023. február 1-jére, végül legutóbb március 13-ára csúsztatta el.

A március 17-i, péntek délutáni állapot szerint a határidőt hivatalosan nem halasztják el ismét, bár a korábbi fejlemények alapján nem lehet kizárni, hogy erre később, utólagosan kerül sor, amint ez az augusztus 1-i határidő esetében történt (melyet a kormány az augusztus 9-i Magyar Közlönyben megjelent rendelettel módosított november 2-ára). Egyelőre a hálózatüzemeltető társaságok sem kommunikáltak nyilvánosan az újabb csúszás okairól. Mindez arra utalhat, hogy a fejlesztők hamarosan, akár napokon belül mégis megkaphatják a szóban forgó, a naperőmű-beruházások megvalósításához kulcsfontosságú dokumentumot.

Az igénylők számára az MGT-ben foglalt műszaki-gazdasági feltételek teljesülése esetén biztosítható a hálózati csatlakozás lehetősége, vagyis a műszaki gazdasági tájékoztató kiadása alapvető feltétele a csatlakozásnak. Így tehát az újabb halasztás azt jelenti, hogy a nagy naperőműparkok csatlakozási engedélyezése tovább szünetel, további várakozásra késztetve a fejlesztésben komolyan gondolkodó beruházókat, ami értelemszerűen kedvezőtlenül érinti a projektfejlesztéseket, hiszen csatlakozási engedélyek hiányában nem indulhat új beruházás.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés