Előfizetői tartalom

Gyűlnek a felhők a Török Áramlat körül, a magyar kormányra is mutogatnak

Tavaly dőlt el, hogy nőhet az orosz-török gázforgalom, amely a magyarországi gázellátást is biztosító Török Áramlat fejlesztését is magában foglalná. Azonban Ankara egyre inkább halogatja a projektet, miközben a szankciók végrehajtásában is egyre aktívabb lesz a török fél, az Egyesült Államok büntetőintézkedései pedig már a meglévő vezeték karbantartását is ellehetetlenítik. Ankara közben inkább a Nyugat mögé állhat be, míg az oroszok a magyar kormányt is trükközéssel gyanúsítják.

Egyre több probléma bukik ki az orosz-török gáztranzit növelése körül. A jelenlegi Gazprom-szállításokat az veszélyezteti, hogy az Egyesült Államok február végén bevezetett szankciói megtiltották a gázturbinák és alkatrészeik exportját Oroszországba, ez pedig bajba sodorhatja a Török Áramlaton keresztül a Magyarországra is tartó gázszállításokat, mert amerikai cég licensze alapján gyártották eddig az oroszok a turbinák alkatrészeit. Hírek szerint pedig nem is találtak olyan céget, aki beugorhatna, hogy a szükséges nyári karbantartásokat elvégezhessék.

De veszélyben van az a terv is, hogy fejlesszék a Törökországon keresztül az Európai Unió felé tartó gázexportot. Egy új török gázközpont létrehozását még tavaly októberben jelentette be Vlagyimir Putyin orosz elnök, míg lényege az lenne, hogy egy olyan gázellátási és árképzési platformot hozzanak létre, amely kiválthatná a jelenlegi európai referenciapontnak számító holland TTF-gáztőzsdét.

A terv az volt, hogy egy éven belül végrehajtják a beruházást, míg párhuzamosan fejlesztik a meglévő Török és Kék Áramlat gázvezetékeket, hogy nagyobb kapacitásra legyenek képesek. Továbbá bekötötték volna a gáztranzitállomásra az algériai, katari, iráni, azeri, ománi és türkmén szállításokat is, vagy azokat kereskedhetővé tették volna a platformon.

Miről olvashatsz még ebben a cikkben?

  • Milyen késések jelentkeztek már a török-orosz gázfejlesztésekben?
  • Miért is fájdalmasak az EU-s szankciók az unión kívül?
  • Az oroszok miért számítanak arra, hogy a magyar kormány is kiszáll a projektből?

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés