Előfizetői tartalom

Akkumulátorgyárak Magyarországon: tech-Kánaán vagy Mordor földje?

Legyen-e Magyarország akkumulátorgyártó nagyhatalom? Lassan a fél ország vitatkozik ezen, ami nem csoda, hiszen a kérdésre adott válasz a helyi életkörülményektől az ország gazdasági fejlődéséig számos dologra kihat.

Az akkumulátorgyártás következményei kapcsán – különösen annak a kormány által tervezett léptékét figyelembe véve – egyelőre jóval több a kérdés, mint a válasz. A nagy bizonytalanság egyrészt abból fakad, hogy a világon mindenhol csak most kezdenek felépülni az elektromos autózáshoz elengedhetetlennek látszó akkumulátorgyárak - különösen a fejlett országokban nincs hosszú távú tapasztalat ezek működéséről. Másrészt a beruházás főszereplői, az állam, a külföldi vállalat és az önkormányzat igen kevés információt osztott meg a közvéleménnyel ahhoz, hogy tisztán lehessen látni a fejlesztések helyi és nemzetgazdasági hatásait. Hogy csak a teljesség igénye nélkül néhány fontos kérdést említsünk:

Helyi, lokális szintű kérdések:

  • Általánosságban: a termelés milyen környezeti terheléssel, potenciális környezetszennyezéssel járhat?
  • Milyen mértékű lesz a zajszennyezés?
  • Hogyan alakul a térség vízgazdálkodása? Miként változik a szürke víz, illetve az ivóvíz helyi felhasználása és körforgása? Hogyan hat mindez az ökológiai rendszerre és a helyi lakosság ellátási kockázataira?
  • Hogyan változik a környék épített környezete és ez miként befolyásolja a szubjektív életminőséget?
  • Hogyan hat a lokális környezetre és a gazdaságra a várhatóan betelepülő több ezer vendégmunkás megjelenése?
  • Milyen gazdasági előnyei (helyi adó, megnövekedő helyi vásárlóerő stb.) származhatnak a beruházásból a környéknek, elsősorban Debrecen városának?

Nemzetgazdasági kérdések:

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés