Előfizetői tartalom

Gigantikus veszteséget kerül el a kormány, ezért döntött most a gázkészlet megtartásáról

Egy húsbavágó anyagi ok a legfontosabb abban, hogy a kormány úgy döntött: megtartja a tavaly nyáron megvett különleges földgázkészletet. A Portfolio kalkulációi szerint ugyanis a mostani állapot szerint durván 760 milliárd forintos pénzügyi vesztesége van az ügyleten, és azért, hogy ezt ne kelljen realizálnia, inkább nem nyúl a gázkészlethez és cserébe tovább kell fizetni a mögötte lévő bankhitelek kamatát. A gázkészlet megtartása közben két másik fontos céljának elérésében segíti a kormányt: sokkal könnyebben tudja elérni az uniós gáztároló feltöltési kötelezettséget, ráadásul történelmi csúcson lévő védett gáztartalékkal néz szembe a bizonytalan gázellátási kilátásokkal.

Mi a döntés és mit jelent? Amint szerda este megírtuk: a kormány úgy döntött, hogy az egyébként is előírt 1,2 milliárd köbméternyi biztonsági földgázkészleten felül a tavaly nyáron beszerzett 700 millió köbméternyi különleges földgázkészletet is meg kell tartani, nem lehet felhasználni, és így 1,9 milliárd köbméternyi a védett gáztartalék. Ez azt jelenti leegyszerűsítve...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés