Előfizetői tartalom

Gigantikus veszteséget kerül el a kormány, ezért döntött most a gázkészlet megtartásáról

Weinhardt Attila
Egy húsbavágó anyagi ok a legfontosabb abban, hogy a kormány úgy döntött: megtartja a tavaly nyáron megvett különleges földgázkészletet. A Portfolio kalkulációi szerint ugyanis a mostani állapot szerint durván 760 milliárd forintos pénzügyi vesztesége van az ügyleten, és azért, hogy ezt ne kelljen realizálnia, inkább nem nyúl a gázkészlethez és cserébe tovább kell fizetni a mögötte lévő bankhitelek kamatát. A gázkészlet megtartása közben két másik fontos céljának elérésében segíti a kormányt: sokkal könnyebben tudja elérni az uniós gáztároló feltöltési kötelezettséget, ráadásul történelmi csúcson lévő védett gáztartalékkal néz szembe a bizonytalan gázellátási kilátásokkal.

Mi a döntés és mit jelent? Amint szerda este megírtuk: a kormány úgy döntött, hogy az egyébként is előírt 1,2 milliárd köbméternyi biztonsági földgázkészleten felül a tavaly nyáron beszerzett 700 millió köbméternyi különleges földgázkészletet is meg kell tartani, nem lehet felhasználni, és így 1,9 milliárd köbméternyi a védett gáztartalék. Ez azt jelenti leegyszerűsítve...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái