Előfizetői tartalom

Szijjártó Péter: nagyon nagy kihívás lesz ezen a télen a gázellátás Európában

Az orosz vezetékes gázexport az EU-ba a tavalyi 60 milliárd köbméter körülről idén 8-10 milliárd köbméterre zuhanhat és ezt a kiesést helyettesíteni kell valamivel, miközben a kínai gazdasági nyitás elszívhat Európába tartó LNG-szállítmányokat, ráadásul az új LNG-kapacitások volumene is elmarad a kieső orosz vezetékes szállítások volumenétől, ezért „ez a tél nagyon nagy kihívás lesz az energiaellátás kapcsán, és akkor az árakról még nem is beszéltünk” – jelentette ki a 4. Budapest LNG Summit konferencián Szijjártó Péter. A külgazdasági és külügyminiszter az orosz vezetékes szállításokra utalva kijelentette: „A diverzifikáció során sem vagyunk hajlandóak feladni a kapcsolatokat a megbízható szállítókkal, ez semmi esetre sem történhet meg”.

Komoly kihívások látszanak az európai gázpiacon A miniszter a bevezető beszédében megállapította: a tavalyi év extrém gázárai és az Északi Áramlat vezetékeket ért támadások rávilágítottak arra, hogy az európai energiapiac stabilitása megkérdőjeleződött, és az energetikai infrastruktúra sérülékeny, illetve védtelen. Utóbbival arra utalt, hogy valójában továbbra...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés