Előfizetői tartalom

Túlélte az energiaválságot a Balaton, de a munkaerőhiány miatt sokan elvérezhetnek

A télen bezárt hotelek egy része már kinyitott vagy hamarosan megnyitja kapuit a vendégek előtt. A magas energiaárak miatt a téli, kora tavaszi időszak – kiegészülve a gyenge kereslettel – a nyitva tartók számára komoly veszteséget termelt, de most abban bíznak, hogy a nyári szezon ezt kompenzálja majd. Ugyanakkor a munkaerőpiaci problémák idén is gondot jelenthetnek.

„Még mindig az energiaárak jelentik a legnagyobb problémát, főleg azoknál a szállodáknál és éttermeknél, amelyek fix árú, éves energiaszerződést kötöttek. Úgy tűnik azonban, hogy a vendégszám nem esett vissza, és ha rövidebb időszakra is foglalnak az emberek, nem mondtak le a pihenésről” – számolt be a jelenlegi folyamatokról a Portfolio megkeresésére Flesch Tamás, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke. A szövetségi vezető arról is beszélt, hogy a „foglalási időablak” viszont továbbra is nagyon rövid: 2-3 héttel a pihenés előtt foglalják le a szálláshelyeiket a belföldi vendégek. Sőt, húsvétkor, csak pár nappal az ünnep előtt indultak be igazán a vendégek, ettől függetlenül Flesch Tamás bizakodó a szezont illetően.   

Forsthoffer Ágnes,  a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének balatoni régióvezetője is úgy tudja, hogy a télire bezárt szállodák ki fognak nyitni. „Vannak, akik csak a nyári főszezonban látják értelmét a működésnek, mert a többi időszakot nem tudják kigazdálkodni a csekély foglaltság miatt. Vannak, akik már márciusban kinyitottak, és voltak olyanok is, akik húsvétra időzítették a gazdasági feltámadásukat” – mondta a régiós vezető. Forsthoffer Ágnes szerint szépen lassan feláll a teljes balatoni kínálat, kiegészülve számos új szálláshellyel. Az éttermek között sajnos vannak, akik már nem fognak kinyitni a Balatonnál, de helyettük biztosan lesznek új vállalkozók is.

A magas energiaárak miatt a téli, kora tavaszi időszak – kiegészülve a gyenge kereslettel – sokunk számára komoly veszteséget termelt. Akik ennek ellenére nyitva tartottak, azok bíznak abban, hogy az év egészében nem lesz negatív a szaldójuk

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés