Előfizetői tartalom

Kegyetlen év vár a kiskeresetű magyarokra: remény sincs a bérek rendezésére?

Már a harmadik egymást követő hónapban haladja meg a 25%-ot az infláció Magyarországon, kellemetlen meglepetést okozva az elemzői közösségnek. Ráadásul a legalacsonyabb keresetűeket arányaiban még jobban sújtja a 40% feletti élelmiszerinfláció. Egyre több jel utal arra, hogy év közben újra tárgyalóasztalhoz kellene majd ülniük a munkaadók és a munkavállalók érdekképviseleti szerveinek, illetve a kormánynak. Ugyanis egyre biztosabb, hogy az infláció mértéke meghaladja majd a minimálbér 16, illetve a bérminimum 14%-os emelkedését idén. A rendszerváltás óta azonban egyszer sem volt példa arra, hogy év közben nőttek volna a legkisebb bérek.

Olyan magas az infláció Magyarországon, amire az EU egyetlen országában sincs példa. Ennek hatására nem meglepő, hogy a bérek vásárlóereje nagymértékben csökken. Az első negyedévben ugyanis végig 25% felett volt a pénzromlás üteme, így egyre többen gondolják azt, hogy zuhanni fog idén a minimálbér és a bérminimum reálértéke. A Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának (VKF) tagjai tavaly még abban állapodtak meg, hogy idén év közben újratárgyalhatják a minimálbérről és a bérminimumról szóló megegyezést, ha az infláció túl magas lesz. A megegyezés szerint januártól a minimálbér 16, a bérminimum 14%-kal emelkedett. Akkor még sokak reálisnak tartották, hogy az éves átlagos infláció 15% körül alakul, így a legkisebb bérek gyakorlatilag megőrzik a vásárlóerejüket. Ez a várakozás - a beérkező első negyedéves inflációs adatokkal - egyre inkább szertefoszlik.

A tavaly év végén kötött bérmegállapodásban azt rögzítették, hogy az első 6 hónap inflációs adatait elemezve döntenek majd arról, hogy újra tárgyalóasztalhoz ülnek-e majd. A jelenlegi folyamatok alapján az látszik, hogy - még egy markáns második félévi mérséklődés esetén is - az infláció 2023-ban éves átlagban 18-19 százalék körül lehet majd.

A miniálbér vásárlóereje az év elején több mint 7%-kal, a garantált bérminimum reálértéke pedig 9%-kal csökkent.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés