Előfizetői tartalom

Piacgazdaság: Magyarország másképp gondolja

Rendkívüli időket élünk, permanensen - legalábbis a kormány szerint. Ezért a nagypolitika úgy véli, hogy indokoltak a rendkívüli gazdaságpolitikai lépések, és ezekkel folyamatosan él is: ezúttal a kiskereskedelem bizonyos szereplői számára (szelektíven) kötelező akciókat rendelt el. Úgy tűnik, teljesen másodlagossá vált, hogy egy új, piacgazdaságban szokatlan intézkedés torzító hatásait és negatív következményeit is mérlegeljék. Pedig ha ezt megtennék, akkor belátható lenne, hogy amit nyer a kormány a réven, azt a vámon elveszítheti, és gyakorlatilag az újabb és újabb piacellenes intézkedésekkel egyre jobban betereli saját magát egy zsákutcába.

A kormány továbbra is úgy gondolja, hogy - miközben továbbra is a piacgazdaság és a szabadság fontosságát hirdeti - a piacot le kell gyűrni, mert a szabad piac egy ellenség, valamifajta gonoszok szövetsége, ami most épp az infláció letörése ellen dolgozik a háttérben. Ebből kifolyólag szektorokra, cégekre már sok esetben nem partnerként tekint, hanem egyfajta ellenségképet...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés