Előfizetői tartalom

Sokkal olcsóbb lesz a gáz a kiscégeknek, mint a túlfogyasztó lakosságnak, de ezt nem reklámozza a kormány

Eddig hasonlóan magas áron kapta a gázt egy szűk céges-intézményi kör, illetve a magyar lakosság az átlagfogyasztás felett, de előbbinek májustól 52%-kal csökkenti az árat a kormány egy friss rendelettel, utóbbinak viszont marad a 767 forintos köbméterenkénti ár. Erről a vetületről nem beszélt a mai Kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, csak arról, hogy a kiscégek ugyanúgy 70 forintért vehetik májustól az áram kilowattóráját, mint a lakosság az átlagfogyasztás felett. A kommunikációs okok mellett elsősorban pénzügyi-költségvetési oka van a kétféle gázpiaci kormánydöntésnek.

Egy friss kormányrendelet miatt május 1-től 52%-kal olcsóbban, nettó 21,21 forint helyett nettó 10,18 forintért vehetik a földgázt MJ-onként a jogosult kisvállalkozások, egyházak, alapítványok, önkormányzatok, míg a lakossági rezsitarifák májustól sem változnak, így az átlagfogyasztás felett továbbra is nettó 17,3, bruttó 22 forintért kapják a gázt a háztartások.

Ez markáns különbség, ami elsőre meglepőnek tűnik, de ha alaposabban végiggondoljuk az ide vezető utat és a költségvetési hátteret, jobban érthetővé válik.

Amint a hétfői kormányrendelet, illetve az MVM Next közlése alapján megírtuk: tavaly augusztustól csak a mikrovállalkozások maradhattak a céges rezsicsökkentés rendszerében (ők évi 4606 KWh-ig kaphatták a rezsivédett 31 forint/KWh-s áramárat, illetve 1489 köbméterig a 3-3,4 forint/MJ közötti gázárat, ezen fogyasztás felett pedig a piaci árat voltak kénytelenek fizetni), a kiszoruló több tízezer kisebb cég és intézmény pedig előbb a végső menedékes (állami) ellátásba került be. Aztán azok a cégek és intézmények, amelyek továbbra se tudtak más energiakereskedővel leszerződni, ők idén januártól a vészhelyzeti ellátásba kerültek az MVM Nextnél, amelyben havonta változó árak mellett, a „Váltó Fix” nevű szerződések keretében, kapják a gázt és az áramot. A kormányrendelet ezt az utóbbi kört érinti, tehát jellemzően a kisvállalkozásokat, önkormányzatokat, egyházakat és alapítványokat.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés