Előfizetői tartalom

Hónapokon belül itt az 500 forintos fagyi és az 1200-1500 forintos sütemény

Tavalyhoz képest átlagosan 10-15 százalékos drágulás várható a cukrászati termékeknél. Egy gombóc fagylalt 450-500 forint lehet, egy szelet sütemény ára pedig 1200-1500 forintra emelkedhet idén nyáron. A cukrászatoknak többszörösére emelkedő energiaárakat, érdemben dráguló alapanyagokat és persze emelkedő munkaerőköltséget kell kitermelniük. Ráadásul a nyártól kötelező, Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központhoz való csatlakozástól is nagyon sok cukrászvállalkozó tart, mert a cukrászdák 80 százaléka nem rendelkezik jelenleg semmilyen éttermi szoftverrel.

„Átlagosan 450 forint körül lesz idén egy 5 dkg-os gombóc fagylalt ára, de a frekventált helyeken az 500 forintot is elérheti. Az idei évben csak inflációkövető, nagyjából 10-15 százalékos áremelés érezhető a fagylalt áránál. Az alapanyag árak, de leginkább az energiaköltségek miatt ennél többet is kellene emelniük a cukrászoknak, de minden terhet nem tudnak, vagy nem szeretnének a vendégekre hárítani” – kezdte az idei év várakozásainak ismertetését Erdélyi Balázs, a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai elnöke.

A fagylalt készítése és az értékesítése is nagyon energiaintenzív tevékenység, és jelenleg nagy különbségek vannak országosan, hogy melyik üzletnek milyen áron sikerült energiaszerződést kötnie. A fővárosban már most lehet találni olyan cukrász üzlethálózatot, ahol a szezon elején 520 forintba kerül egy gombóc fagylalt.

Erdélyi Balázs szerint akik még a régi áron kapják az energiát, azok szerencsésebb helyzetben vannak, de akinek tavaly egyoldalúan felmondta a szolgáltatója a szerződését és egy sokkal kedvezőtlenebb új szerződésbe kényszerült, azoknak a vállalkozásoknak jelentős terhet jelent a megemelkedett költségeket kitermelni. „Monopolhelyzetben vannak az energiaszolgáltatók, amivel sok esetben vissza is élnek, ellehetetlenítve a vállalkozásokat. Szükséges lenne szerintünk állami beavatkozás is, megvizsgálni, hogy ezekben az eljárásokban kimerítették-e a tisztességtelen piaci magatartás fogalmát” – hangsúlyozta az üzemeltetési problémákat Erdélyi Balázs.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés