Előfizetői tartalom

Bezzeg a csehek, lengyelek! Beragad a magyar infláció?

Miközben a magyar infláció az idei első negyedévben csúcsközelben stagnált, addig a régiós társainknál már felfedezhetők az árnyomás enyhülésére utaló jelek. Utánajártunk az okoknak: szerencsére az eltérő pályának van ideiglenes, technikai tényezője is, ám a másik magyarázat aggasztóbb: az év elején lényegesen intenzívebb volt az átárazás idehaza, mint a régiós társainknál. Ettől még a következő hónapok bizonyára csökkenést hoznak az inflációban, ám az idei év eleji tapasztalatok alapján az év végi, jövő év eleji árazási döntések körüli kockázatok erősek.

Márciusban kellemetlen meglepetést okozott a magyar infláció: bár kissé csökkent a mutató, ennek mértéke elmaradt a várakozásoktól, ráadásul a szerkezete is erős árnyomásról árulkodott. Olyannyira, hogy a tartósabb ármozgásokat megragadni hivatott alapinflációs mutatók új csúcsra emelkedtek márciusban. A 25,2%-os márciusi infláció bő háromszorosa az európai uniós...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés