Előfizetői tartalom

Itt a történelmi rekord a magyarországi naperőműveknél!

Többször is megdőlt a napenergia-termelési rekord Magyarországon az elmúlt napokban, ezzel összefüggően a megújuló/tiszta források aránya és az országos áramexport nagysága is ismét új csúcsra emelkedett.

Itt az újabb rekord

Először április 21-én pénteken a déli 12 óra előtti negyedórás időszakban 2445,37 MW-ra emelkedett, majd szombaton a 11:15-től kezdődő negyedórában elérte a 2536,50 MW-ot, egy nappal később, vasárnap dél körül pedig rövid ideig 2538,38 MW volt a hazai nagy (50 kW feletti) kereskedelmi célú naperőművek termelése az átvitelirendszer-irányító Mavir honlapján található nettó kereskedelmi elszámolási mérési adatok alapján.

111
Forrás: Mavir

Az ezeket megelőző legutóbbi csúcsdöntés több mint egy hónapja, március 18-án volt, amikor szintén a 11:45 és 12:00 közötti időszakban 2372,10 MW-ig nőtt a napelemparkok termelése.

222
Forrás: Mavir

Energiaexportőri pozícióban Magyarország

Bár az említett rekord értékeket csak rövid ideig tudták teljesíteni a naperőművek, termelésük - optimális időjárási körülmények között - nap közben egyre hosszabb ideig egyre jelentősebb, köszönhetően a hazai fotovoltaikus kapacitás bővülésének. A legutóbbi, vasárnapi rekorddöntés napján például már délelőtt 10 óra előtt 2000 MW fölé emelkedett a termelésük és több mint öt órán keresztül, 15 óra utánig folyamatosan e szint felett alakult

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés