Előfizetői tartalom

A kiégés már népbetegség: egyre inkább elkerülhetetlen?

Kimerültség, cinizmus, eredménytelenség érzés. Közöny, apátia, rutinszerű, unott munkavégzés. Egyre több konfliktus, kiüresedő kapcsolatok - a Covid óta világszerte egyre drasztikusabb méreteket ölt a kiégés (burnout) problémája. De hogyan jutottunk el a csupán néhány managert érintő millió dolláros antarktiszi sabbaticalektől a magukba forduló home officerek tömegéig?

Amikor a koronavírus-járvány lecsapott, a már meglévő munkahelyi problémákat, mint például a napi stresszel való megbirkózást és a karrierrel kapcsolatos aggodalmakat nagymértékben súlyosbította az egészségügyi válság folyamatos bizonytalansága. A kiégés (burnout) kialakulásának veszélye pedig villámgyorsan “lecsorgott” a vezetői szintektől az alkalmazottakig - a probléma nagyságrendje azonban csak mostanában kezd nyilvánvalóvá válni.

Sabbatical cápákkal és az Antarktiszon, dollármilliókért

A kilencevenes évek közepe, a kétezres évek eleje óta egyre több kutatás és tanulmány boncolgatta, hogy mekkora probléma a kiégés munkáltatóknak-munkavállalóknak egyaránt. Akkortájt azonban általában elsősorban a vezető beosztásúakra és a nagy stresszes járó foglalkozásokat űzőkre koncentráltak a beszámolók.

Egyre nagyobb divat lett a nyugat-európai és amerikai vállalati kultúrában is, hogy a managerek sok évnyi folyamatos munka után több hónapos, vagy akár egyéves, fizetett vagy fizetés nélküli alkotói szabadságra mennek. Néhány évvel ezelőtt például a The Guardian taglalta, mennyire megugrott az különleges sabbaticalekre jelentkező szupergazdag cégvezetők száma.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés