Előfizetői tartalom

Vissza a 90-es évekbe: vannak, akiknek már másodállás is kell a megélhetéshez

A 25 százalék felett ragadt hazai infláció miatti reálbérveszteség egyre több embert ösztönöz arra, hogy másodállást vállaljon. Tömegesnek még nem mondható a folyamat, de az általunk megkérdezett munkaerő-közvetítő cégek szerint érzékelhető a piacon, hogy egyre nehezebb a megélhetés. A heti pár órától az 1-2 napos bedolgozásig terjed az a plusz munkateher, amit a másodállás fizikai megterhelésétől és persze az időbeosztástól függően még be tudnak vállalni az amúgy főállással rendelkező dolgozók. Ritka, de van olyan terület, ahol a másodállású dolgozók megjelenése még némi fellélegzést is ad a munkaerőhiány miatt. Ez azonban inkább a szellemi munkákhoz köthető, mintsem a feldolgozó- vagy gyáripari állásokhoz.

Valóban megjelent a plusz jövedelem iránti igény, amely köthető az inflációs helyzethez, azonban ennek a pontos mértékét nehéz lenne még megbecsülni is, mivel leginkább olyan területeket érint, ahol a hektikus létszámszükséglet jellemző, vagyis heti plusz pár óra vagy maximum 1-2 nap „bedolgozás” zajlik – nyilatkozta a Portfolio megkeresésére Nógrádi József, a Trenkwalder kereskedelmi igazgatója.

A vendéglátásban és a mezőgazdaság idénymunkáiban ez kifejezetten előnyös a cégek és a munkavállaló számára is.

A legtöbb esetben „rendszeren kívül” vannak kezelve ezek a pluszmunka-igények, vagyis a fekete-szürke foglalkoztatás miatt nehéz erről megbízható statisztikai adatokat nyerni. „Ugyancsak képes a pluszmunkára a home office-ból dolgozók egy bizonyos köre is, ők sokszor egyfajta szabadúszóként tudnak bedolgozni máshová is. Ám ez a jelenség szintén nehezen mérhető” – adott egy másik szempontot Nógrádi József.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés