Előfizetői tartalom

Rengeteg embert menthetünk meg egy halálos kórtól

A maláriáról azt gondoljuk, hogy az csak a magas páratartalmú, forró éghajlatú országok problémája. Alig több mint egy évszázaddal ezelőtt azonban a betegség olyan északi területeken is felbukkant, mint Szibéria és az Északi-sarkkör, továbbá az Egyesült Államok 36 államában, köztük Washingtonban, Michiganben és New Yorkban is terjedt. Magyarországra vonatkozóan nincsenek ilyen messzire visszanyúló konkrét adataink, de akkoriban a malária becslések szerint évente 80 ezer ember halálát okozta Európában és Észak-Amerikában.

A fejlett világ országainak nagy részében az 1950-es években tűnt el a málária a jólét és a lakhatás növekedése, valamint a gyógyszerek és rovarirtó szerek terén elért előrelépések révén. Ahogy az emberek egyre gazdagabbak lettek, egyre inkább lecsapolták a szúnyogok kikelési helyéül szolgáló mocsarakat. Továbbá a haszonállat-állomány növekedése is azt jelentette...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés