Előfizetői tartalom

Ma még egyszer elsül a Fed fegyvere - de tényleg ez az utolsó golyó a tárban?

A Fed ma még egyszer megemeli az irányadó kamatot, mielőtt szünetet tart a kamatemelésekben - így szól az elemzői konszenzus. A piac is teljesen biztos benne, hogy ma jön még egy kamatemelés az amerikai jegybanktól, és abban is, hogy ez lesz az utolsó a jelenlegi, 40 év óta legszigorúbb kamatemelési ciklusban. Sőt, a piac év végére kamatcsökkenést vár, bár összességében már messze nem annyit, mint amit közvetlenül a bankcsődök után áraztak. Az inflációs folyamatok indokolják a mai kamatemelést, de arra kevés esély van, hogy a következő lépésekről konkrét üzenetet kapunk. Ami érthető, hiszen a jelenlegi helyzetben a jegybanknak nyitva kell hagynia minden kaput.

Utolsó kamatemelését hajthatja végre ma a jegybank

A Fed a várakozások szerint ma újabb 25 bázisponttal emeli meg az irányadó kamatot, amelynek célsávja így 5-5,25%-ra nőhet. Amennyiben a jegybank ma ismét kamatot emel, akkor az lesz sorozatban a tizedik kamatemelés, és összességében 5%-pontos lehet az emelés kicsivel több mint egy év alatt (a Fed 2022 márciusában kezdte a kamatemelést). Ezzel a kamatszint 16 éves csúcspontra nőhet.

Az is valószínű, hogy ez a mai lesz a Fed utolsó kamatemelése,

legalábbis egy időre. A piaci kamatárazás szerint a mai emelés után (amelyet 90% feletti valószínűséggel áraznak egyébként) a jegybank júniusban már nem emel tovább, és egészen novemberig 5-5,25%-on tarthatja az irányadó bankközi kamat célsávját. Ebbe az irányba mutatnak az előző hetekben tett jegybankári nyilatkozatok, és ez a forgatókönyv szerepel a Fed márciusi kamatelőrejelzésében is. A piac novemberre viszont már 25 bázispontos kamatvágást áraz, amelyet decemberben újabb csökkentés követhet.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés