Előfizetői tartalom

Olyat vállalt az Orbán-kormány, amit az utóbbi 25 évben senki sem tudott megcsinálni

Az idei megugrás után 2024-ben még tovább emelkedik majd a költségvetés kamatkiadása a GDP arányában – derül ki a kormány által közzétett konvergencia programból. A 2022-es adósságterhet még évekig meghaladja majd a magas kamatok miatti fizetési kötelezettség, vagyis sokáig nyomja majd a költségvetést az extra kiadás. Ez pedig azt is jelenti, hogy a friss kormányzati célok mellett nem lesz mozgástér a büdzsében, az utóbbi negyedszázadban nem látott mértékű elsődleges többletet kellene elérni 2027-re. A számokból kitűnik, hogy olyan költségvetési fegyelmet ígér a kormány, ami az elmúlt évek tapasztalataiból egyáltalán nem következik.

Hatalmas teher a kamatkiadások megugrása Többször írtunk már arról az elmúlt hónapokban, hogy a kamatkiadások emelkedése jelentős terhet ró a költségvetésre. Ez a kockázat egyre csak fokozódik, hiszen az állampapírhozamok magas szinten ragadtak, a jegybank pedig éppen csak elkezdi a következő hónapokban az irányadó kamat csökkentését, ami majd hozhat előbb-utóbb hozamcsökkenést...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés