Előfizetői tartalom

Totális átalakulás előtt a munkaerőpiac: milliók állása kerülhet veszélybe, itt vannak a jövő karrierlehetőségei

Gyökeres változás: ez a kifejezés írja le talán a legjobban azt, ami a globális munkaerőpiacon a szemünk láttára történik. A jövő karrierkilátásait rengeteg, mindenre kiterjedő folyamat alakítja rendkívül gyorsan, lehet itt gondolni a digitális forradalomra, a környezetvédelemmel kapcsolatos erőfeszítésekre, vagy akár különféle geopolitikai és társadalmi változásokra. A következő öt évben a munkahelyek közel negyede (23%) fog átalakulni, ami azt jelenti, hogy az egyik oldalról elsősorban a digitális technológiákhoz kapcsolódó munkák tekintetében 10,2 százalékos növekedés várható, míg a másik oldalon a kevés hozzáadott értékkel bíró, így gépesítéssel optimalizálható állásoknál 12,3 százalékos emberi állománycsökkenésre lehet számítani - derül ki a Világgazdasági Fórum 2023-as, a munkahelyek jövőjéről szóló jelentéséből. De mégis mi alakítja a munkahelyek jövőjét, milyen karrierlehetőségek fognak állni a jövő generációi előtt, és egyáltalán milyen tulajdonságokkal kell rendelkeznie egy munkavállalónak 2027-ben?

Milyen trendeknek van nagy hatása?

A Világgazdasági Fórum nemrég közzétett elemzése szerint világszerte a munkáltatók 69 millió új munkahely létrehozására és 83 millió munkahely megszüntetésére számítanak az elkövetkező öt év során, ez nettó 14 millió munkahely-csökkenést jelent, ami a jelenlegi globális foglalkoztatás 2 százalékát jelenti. De mi befolyásolja a munkahelyek jövőjét és a karrierkilátásokat?

A tanulmány szerint elsősorban olyan makrotrendek, mint például a zöld átállás, a fenntarthatósági követelmények és az ellátási láncok alakulása lesznek a munkahelyek növekedésének vezető mozgatórugói, a másik oldalon pedig egyes gazdasági kihívások, köztük a magas infláció, a lassabb gazdasági növekedés és az egyes termékeknél keletkező kínálathiány jelentik a legnagyobb veszélyt az állásokra.

A mai fiatalok karrierlehetőségeivel és a munkaerőpiac jelenlegi és várható helyzetével foglalkozunk a Portfolio Gen Z Festen, ami május 10-én, szerdán kerül megrendezésre. A részletekért kattints!

A technológia egyre széleskörűbb befogadása és mindennapi alkalmazása,

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés