Portfolio signature

Soha nem volt még ekkora hiány áprilisban a költségvetésben

Csiki Gergely
Áprilisban 620 milliárd forintos deficit alakult ki a költségvetésben, ami a valaha volt legmagasabb negyedik havi hiány a büdzsében. Ezzel az első négy hónap alatt 2700 milliárd forint felett alakult a kumulált deficit, ami már az éves terv 80%-ának felel meg.

Rekordhiány

A korábbi években távolról sem volt még ilyen mértékű a hiány áprilisban, a negyedik hónapban a költségvetés egyenlege átlagosan -67 milliárd forint, a mediánértéke -36 milliárd forint. Ezt megelőzően tavaly volt egy jelentősebb deficit, 326 milliárd forint értékben. Ehhez képest is kimagasló a hiány, ahogyan az az alábbi grafikonról leolvasható.

Az idei költségvetés kedvezőtlen állapotáról ebben az elemzésünkben írtunk a napokban:

aprilis hiany

Ekkora a baj a költségvetésben?

A válasz röviden, hogy igen. Ahogyan az első ránézésre is látható és nem az a kérdés, hogy gondban van-e a költségvetés, hanem hogy mekkora a baj. A hosszabb válasz erre az, hogy érdemes megvárni a két hét múlva (május 23-án) megérkező részletes adatokat, amikor is már láthatóak lesznek a mögöttes költségvetési alapfolyamatok a kiadási és bevételi táblázatokból, és azok alapján pontosan is meg lehet ítélni, hogy mekkora a baj.

Kedves Olvasónk!

Ez az elemzés a Portfolio Signature cikkei közé tartozik. A cikk folytatódik, de csak egyedi előfizetéssel olvasható.

A Signature tartalmakhoz való hozzáférés díja havi előfizetéssel 2 490 forint. Az éves előfizetés díja 29 845 forint. Ha még nincs előfizetésed, az alábbi gombra kattintva könnyedén és gyorsan csatlakozhatsz a Signature előfizetői programunkhoz.

Signature előfizetés

Általános Szerződési Feltételek   |   Gyakran felmerülő kérdések