Előfizetői tartalom

Hatalmas aknákon lépked a kormány 2023-ban

A héten váltak ismertté az államháztartás idei első negyedéves részletes adatai. Vizsgálódásaink azt mutatják, hogy több olyan folyamat is van a 2023-as költségvetésben, amelyek aggodalomra adnak okot. Miközben számtalan negatív kockázatot tudunk azonosítani az idei évet illetően (elsősorban a gyengén muzsikáló áfabevételeket érdemes kiemelni), addig ezzel szemben pozitív kockázatokat szinte egyáltalán nem találunk. Ezek alapján azt mondhatjuk, hogy a kormánynak nemcsak a 2024-es költségvetés - jelenleg is zajló - tervezésével gyűlhet meg a baja, hanem akár már idén lépéskényszerbe kerülhet. Érdekes lesz látni, hogy a kormány hogyan hatástalanítja az általunk több százmilliárd forintosra becsült aknákat.

Két héttel ezelőtt a Pénzügyminisztérium előzetes adatközlése alapján már beszámoltunk arról, hogy márciusban is jelentős deficitet hozott össze az államkassza. A harmadik hónapban önmagában 564 milliárdos lyuk alakult ki a költségvetésben, amivel az év első három hónapjában már 2090 milliárd forintra hízott a kumulált deficit, ezzel meghaladva az egész éves hiányterv 61%-át.

Ami most újdonság, hogy a héten megjelent a tárca részletes tájékoztatója az államháztartás márciusi teljesítményéről, benne a bevételi és kiadási sorok alakulásáról, és több érdekességet lehet ezek alapján azonosítani.

Cikkünkben ezeket mutatjuk be tételesen, valamint összefoglaljuk, hogy miért nagyon komorak a parlament által is nemrégiben jelentősen átírt 2023-as költségvetés kilátásai.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés