Előfizetői tartalom

Kiállta a nagy tesztet Európa, de min múlik a győzelem?

Európának jelentős villamosenergia-ellátási zavarok nélkül sikerült átvészelnie a telet, miközben az ellátásbiztonsági megfontolásokból (re)aktivált szénerőművi tartalékokra lényegében nem volt szükség. Sőt, az október-márciusi fűtési időszakban a várakozásokkal szemben az EU-tagországok nagy többsége - néhány kivételtől, köztük Magyarországtól eltekintve - kevesebb szenet használt, mint egy évvel korábban, úgy, hogy közben nem csak a földgáztüzelésű, de az atomerőművek termelése is jelentősen csökkent, a megújuló energia árammixben elfoglalt részaránya pedig most először meghaladta a fosszilis forrásokét.

Mégsem tért vissza a szén

Európa rendkívüli kihívások közepette - rekord magas gáz- és villamosenergia-árak; alacsony víz- és nukleárisenergia-termelés; az orosz gáztól való függőség gazdasági, nemzetbiztonsági és morális okokból szükségszerű felszámolása - vágott neki az elmúlt télnek, aminek hatására az áramellátás biztosíthatóságával kapcsolatban is széles körben aggályok merültek fel. Ezért, miközben a tagállamok igyekeztek visszafogni földgázfelhasználásukat, olyan javaslatok kerültek az asztalra, melyek szerint legalább a fűtési időszakra ismét nagyobb szerepet kellene adni a szénerőműveknek az Európai Unióban. Valójában azonban éppen ennek ellenkezője történt: a prognózisokkal ellentétben elmaradt a szén visszatérése, és a szén-, illetve gázerőművek termelése egyaránt nagyot csökkent a megelőző télhez/fűtési időszakhoz képest - áll az EMBER nevű thinktank jelentésében.

Az enyhe időjárással és magas energiaárakkal megtámogatott szervezett és spontán fogyasztáscsökkentés jelentősen, 6,2%-kal (94 TWh-val) mérsékelte az áramigényt az EU-ban, és ez, illetve a megújuló-alapú termelés bővülése lehetővé tették, hogy az október-márciusi időszakban élesen essen a fosszilis alapú termelés. Az esés még nagyobb is lehetett volna, ha a francia atomerőművek a várakozásoknak megfelelően valóban visszatértek volna a termelésbe 2023 januárjában.

111
Forrás: EMBER

A szénerőművek termelése így 11%-kal, a földgáztüzelésű erőműveké pedig 13%-kal volt alacsonyabb, mint az egy évvel korábbi hasonló időszakban;

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés