Előfizetői tartalom

A kormány újra módosítja az ukrán gabonaimport tilalmát

Enyhén lazít a kormány az ukrán gabonaimport tilalmán. Egyes érzékenynek minősülő mezőgazdasági termékek bejuthatnak az ország területére a veszélyhelyzet ideje alatt is.  A szabályok a veszélyhelyzet idején lesznek alkalmazandók, és csak az érzékeny termékek Magyarországra történő fuvarozására vonatkoznak, amelyeket 2023. május 2-án vagy azt követően szállítanak át Ukrajnából.

A magyar kormány új rendeletmódosítást tett közzé az Ukrajnából származó egyes mezőgazdasági termékek fuvarozásával kapcsolatos intézkedésekről. A most a Magyar Közlönyben megjelent változtatás enyhén lazít az áprilisban az Európai Bizottság és Kijev által is bírált magyar importtilalmon.

Az új rendelet lehetővé teszi, hogy az Ukrajnából származó, érzékenynek minősülő mezőgazdasági termékek, mint például a zab, a búza és a szójabab, Magyarország területére bejuthassanak veszélyhelyzet ideje alatt is. Az érintett termékeket csak akkor szállíthatják át az országba, ha a behozatal napjától számított 15 nap alatt elhagyják a területet - derül ki a jogszabályból.

Az új bekezdések értelmében a rendelkezések csak az érzékeny termékek Magyarországra történő fuvarozása során lesznek alkalmazandók, amelyeket 2023. május 2-án vagy azt követően szállítanak át Ukrajnából. Emellett meghatározzák, hogy az érintett termékek behozatalához veszélyhelyzet kihirdetése szükséges Ukrajna területén fennálló fegyveres konfliktusra és humanitárius katasztrófára tekintettel.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés