Előfizetői tartalom

Majdnem egy évtizedet javított Magyarország: száguldunk a nagy napelemes cél felé

Közel 200 MW-tal bővült a hazai naperőművek beépített teljesítőképessége az elmúlt hónap során, így az összesített fotovoltaikus (pv) kapacitás már meghaladja a 4762 MW-ot. Ha a jelenlegi tempó fennmaradna, akkor a naperőmű-kapacitás június elejére megközelítené az 5000 MW-ot, év végére pedig meghaladná a 6000 MW-ot, és belátható közelségbe kerülne az aktuális Nemzeti Energiastratégiában 2030-ra kijelölt 6500 MW-os célt.

Mérföldkövet léptek át a haztartási naperőművek

A háztartási méretű (HMKE) naperőművek beépített teljesítőképessége közel 86 MW-tal 1788 MW-ra emelkedett egy hónap alatt április 30-ig, vagyis még gyorsult is a bővülés a márciusi 70 MW-os, valószínűleg eddigi rekordnak számító növekedéshez képest. (A havi növekedési számokat eleinte nem közölték.)

A hónap folyamán 8646 darab új napelemes HMKE állt működésbe, így számuk átlépte a 200 ezres mérföldkövet (201 894).

Ezek egy része azonban nem lakossági felhasználókhoz tartozik (a legutóbbi részletes, 2022 végi adatok szerint az állomány valamivel több mint 13 százaléka), vagyis egyelőre még nem teljesült az átdolgozás alatt álló Nemzeti Energiastratégia (NES) azon, 2030-ra kitűzött célja, hogy legalább 200 ezer háztartás rendelkezzen tetőre szerelt napelemes erőművel.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés