FONTOS Éles fordulattal kezdtek el visszatérni a lakásárak a normalitás talajára
 
Portfolio signature

Küszöbön a kulcsfontosságú választás, mi lesz a sokat szenvedett devizával?

Beke Károly
Jövő vasárnap tartják a török elnökválasztás második fordulóját, melyen eldőlhet, ki irányítja az országot a következő években. Most Recep Tayyip Erdogan jelenlegi elnök esélyei tűnnek jobbnak, ami az eddigi unortodox gazdaságpolitika folytatását vetíti előre. A török jegybank most minden eszközzel azon dolgozik, hogy elkerülje a líra komolyabb esését a választás előtt. A piac ugyanakkor érezhetően feszült, az elemzők többsége szerint Erdogan újabb győzelme után elkerülhetetlen lenne a török deviza újabb mélyrepülése, de a gazdasági gondok Kemal Kilicdaroglu megválasztásával sem múlnának el.

Egyelőre jól viseli a líra a választásokat

A török elnökválasztás múlt heti első fordulójában meglepően jól szerepelt Recep Tayyip Erdogan jelenlegi elnök, akinek nem sok hiányzott az 50 százalékos határ eléréséhez, végül a szavazatok 49,5 százalékát szerezte meg, míg legnagyobb ellenfele Kemal Kilicdaroglu 44,9 százalékot kapott. Ez ahhoz képest mindenképpen csalódást keltő az ellenzék számára, hogy az előzetes várakozások arról szóltak, hogy akár az első fordulóban legyőzhetik Erdogant és nem lesz szükség második körre.

Előzetesen az elemzők többsége azt gondolta, hogy amennyiben Erdogan nyer, akkor folytatódhat az utóbbi évtizedek unortodox gazdaságpolitikája, ami a líra zuhanásához hozzájárult. A gazdasági és pénzügyi problémák ugyanakkor az ellenzéki jelölt győzelme esetén sem szűnnének meg egycsapásra, legfeljebb piackonformabb intézkedések jöhetnének, illetve szóba kerülhetne akár egy IMF hitelcsomag, amit Erdogan évek óta mereven elutasít.

A fentiek ellenére a piac viszonylag nyugodtan fogadta az első forduló eredményét, a líra az utóbbi napokban 1,2 százalékkal gyengült a dollárral szemben, de nem omlott össze, ahogy azt sokan várták.

Kedves Olvasónk!

Ez az elemzés a Portfolio Signature cikkei közé tartozik. A cikk folytatódik, de csak egyedi előfizetéssel olvasható.

A Signature tartalmakhoz való hozzáférés díja havi előfizetéssel 2 490 forint. Az éves előfizetés díja 29 845 forint. Ha még nincs előfizetésed, az alábbi gombra kattintva könnyedén és gyorsan csatlakozhatsz a Signature előfizetői programunkhoz.

Signature előfizetés

Általános Szerződési Feltételek   |   Gyakran felmerülő kérdések